My start with Husqvarna Group and the Trainee Program


No Comments

Hello Blog-readers,

My name is Kevin Caleca Jr. and I am the Global Trainee in Electric & Electrical Systems in North America for the Husqvarna division. I am twenty four years old and I am from Georgia, United States of America. I graduated from Georgia Southern University with a Bachelor’s Degree in Electrical Engineering with a concentration in power systems and electrical hardware. Before starting my career at Husqvarna Group I had been an engineering intern at Briggs and Stratton, one of our engine partners. The manufacturing plant I worked at built engines for some of our riding lawn mowers; this enabled me to work with Husqvarna Group’s plant in Orangeburg. The experience and knowledge I gained from working at Briggs and Stratton motivated me to apply for the Global Trainee position at Husqvarna Group.

When I began my career here in July, my first rotation was with the R&D Test Group. During this rotation I worked on testing battery products, batteries, riding lawn mowers, developing DFEMA’s, creating test plans, and various other projects. In the process of working on these projects, I have learned of the great lengths we go through to ensure the best quality in our products for our customers. All of the rigorous testing and comprehensive methods used in product development is vital to uphold the integrity of our products as well as the company. These experiences are not only helping me grow as an engineer, but also preparing me for my future and end goal position.

My next rotation will be working with Product Management. This rotation will give me the opportunity to step out of my engineering job and experience the business practices that are applied to our products. I look forward to broadening my horizons and getting exposure to the various components of the company.

After that rotation I will be heading to Sweden. I am excited for my future endeavors and to learn to better myself and the company. Best of all for this New Year.

No Comments - Click here to be the first to comment!Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

En flygande start


No Comments

Hej alla glada,

Tiden flyger förbi och vi har redan varit på plats i drygt fyra månader men oj så mycket vi hunnit med redan! Vårt traineeprogram på GKN Aerospace är baserat på att rotera över olika avdelningar på företaget så att man får chansen att testa på olika sorters arbete. Jag spenderade hösten som Produkttekniker på vår rymddivision, ett superspännande uppdrag där vi utvecklar och tillverkar munstycken (enormt komplexa avgasrör) till ESAs nya rymdraket Ariane 6.  Förra veckan påbörjade jag min andra rotation inom ett Industrie 4.0 projekt där vi pilotar en connectivity plattform för att koppla upp maskinerna i våra fabriker världen över. Just digitalisering av industrin är mitt specialintresse och är så glad att få chansen att jobba med utvecklingen av ett helt nytt system som kombinerar både maskin, IT och människor!

Utöver att jobba på olika avdelningar så har man många andra spännande uppdrag i rollen som trainee på GKN Aerospace. Något som jag tycker är en fantastik möjlighet är att vi i traineegänget får resa en vecka tillsammans mellan våra olika rotationer, och inte vilka resor som helst utan vi får välja ut spännande företag som vi vill besöka. I december så spenderade vi en vecka i Tyskland och Nederländerna där vi bland annat besökte ESAs forskningsanläggning, Airbus som utvecklar satelliter och vårt systerbolag Fokker som gör landningsställ. Eftersom vi själva får välja ut företagen passade vi på att nosa upp några up-and-rising start-ups för att hämta inspiration och inspirerade blev vi så det hette duga!

Glatt traineegäng efter besök på AI-startup i Amsterdam!
Spännande besök på ESAs forskningsanläggning där vi spanade in senaste tekniken för sateliter och andra rymdfarkoster.

Pssst! Passa på att söka till årets omgång av traineeprogrammet, det är ett måste för alla rymd- och flygintresserade.

Vi hörs snart igen,
Amanda Dalstam
http://aerotrainees.se/hem/

No Comments - Click here to be the first to comment!Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

Dreamteam


2 Comments

Hej!

Första praktikperioden är slut och nu har första veckan redan gått på andra praktikperioden. Jag har flyttat ner två våningar från Jordens UTV1 ner till ett team som kallas Dreamteam. Till skillnad från förra teamet där det endast var ett stort (gigantiskt!) system, så har Dreamteam hand om flera system. Vissa av systemen är lite äldre och vissa lite nyare. Det är spännande med lite variation nu och få möjlighet att vara i lite flera system.

Även om jag sitter i nytt team nu, så gjorde jag ett kort återbesök i tisdags i Jorden när de hade sprint review. Jag fick då köra demo på det jag byggt under min praktikperiod, vilket handlar om att kunna exportera sökta ärenden till Excel. Det var då ett gäng intressenter med från verksamheten (utöver Jorden-teamen), så det var riktigt kul!

I onsdags hade vi sprintplanering här i Dreamteam och eftersom vi har så många system och så många “kunder”, så blir det även flera sprintplaneringar på en dag – fyra stycken. Det är väldigt intressant att sitta med på sprintplaneringar, samtidigt som det är väldigt mycket nytt – både nya begrepp och nya system. Man får i de här lägena inte vara rädd för att fråga!

I förmiddags hade vi alla traineer ett pass inbokat där vi fick presentera hur vi haft det i första praktikperioden – berätta lite om teamet, om uppgifter vi haft och så vidare. Detta mycket för att alla ju inte kommer att få vara i alla team, så det kan vara bra att få informationen, men även för att vissa ska till samma team och det kan även då vara skönt att få lite mer info om hur de haft det. Vi plockade även upp en fin tradition idag – fredagslunch! Det var kul att träffas alla traineer igen och luncha ihop, eftersom vi inte ses på samma sätt nu när vi sitter i olika team.

Det var allt för mig den här gången, nästa vecka får ni höra från någon annan. 🙂

Tjipp och hej!

/Malin

Read 2 Comments

Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

25 % av traineetiden har passerat


No Comments

Hej hej!

Jag heter Josephine Hedman och är en av årets fyra traineer på Swedavia. Som rubriken lyder har ungefär en fjärdedel av min tid som trainee på Swedavia passerat och jag tänkte med detta inlägg berätta om mina projekt samt allmänt om traineeprogrammet. Som Elias skrev i sitt inlägg i november (klicka här för att läsa det) har vi traineer olika inriktningar och jag har förmånen att tillhöra koncernenheten Security and Safety. På min enhet jobbar vi med frågor som berör olyckor, tillbud, terrorism och hot. Dessutom jobbar vi med informationssäkerhet samt risk- och krishantering.

En av de bästa delarna med att vara trainee på Swedavia är att du får möjlighet att arbeta i projekt inom väldigt spridda områden – vilket är något jag redan under mina första månader har fått prova på. Dels har jag och min traineekollega William, medverkat i ett projekt för vår innovationsavdelning och ”benchmarkat” Swedavia mot andra ledande flygplatser i världen inom innovation och digitalisering. Vidare har jag varit delaktig i ett projekt som Nationellt Test och Kontroll Center (NTKC) utfört på Luleå Airport med syfte att undersöka lösningar för att möta nya regelkrav från EU gällande röntgenmaskiner. Förutom dessa två projekt som slutfördes precis innan jul har jag två mindre projekt som rullar på under hela traineeåret. Dessa faller in under min avdelning Security and Safety. Det ena projektet handlar om att uppdatera kontinuitetsplanen för säkerhetskontrollen, eller ”plan b om allt skiter sig” som en av mina kollegor så välvårdat uttrycker det. Det andra projektet handlar om informationssäkerhet och klassificering av våra system utifrån tre perspektiv: sekretess, riktighet och tillgänglighet. Förutom dessa två pågående projekt kommer vi nu till våren att starta upp två projekt med säkerhetsavdelningen på Arlanda – vilket jag verkligen ser fram emot. Båda projekten berör säkerhetskontrollen. Det ena handlar om logistik och förbättring av flöden och det andra är ett test som ska utföras vid säkerhetskontrollen.

Utöver att jobba i projekt består traineeprogrammet av mycket nätverkande och även studiebesök ute på våra flygplatser. Senast i början av december besökte vi Elias, traineekollegan i Göteborg. Under besöket fick vi bland annat träffa flygplatsdirektören på Landvetter, gå en ordentlig rundtur i terminalen samt besöka flygplatsens brandstation. Nedan ser ni några bilder från vår dag på Landvetter.  

Hela traineegänget och Charlotte Ljunggren, tidigare flygplatsdirektör på Landvetter
Rundtur i terminal
Elias, Agnes och William på brandstationen

Med dessa bilder säger jag tack för mig!

No Comments - Click here to be the first to comment!

Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

Juluppehåll


2 Comments

Mitt i julmyset med film, klappa hund, sticka tröja mm skickar jag in mina reflektioner om min praktik.

Jag har haft praktik i teamet PoF(Projekt och företagsstöd). Det blev en rolig och givande praktik, dels beror det på att teamet var välkomnande och trevligt och framförallt har jag fått en riktigt bra handledning och lärt mig mycket. Exempelvis om JSP som används, hur dem strukturerar upp applikationen i olika lager och om hur det går till när en ansökan om stöd skapas och behandlas.

Vi är väldigt filmintresserad

Ha en fortsatt god jul och ett gott nytt år!

Read 2 Comments

Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

Praktik ATLASt


2 Comments

Hallå! Nu avslutar vi den fjärde veckan på den första praktikperioden. Jag har dom senaste veckorna varit placerad i teamet Atlas.

Jättekul att få vara med och jobba på riktigt med sprintplaneringar, standups och hela paketet. Det har varit en väldigt rolig och lärorik period med en massa kodande. Mest backend men har även fått jobba lite i frontend.  

Jag har även fått prova på att ha demo för en grej som jag lagt till i systemet. 

Jordbruksverket är ganska juligt just nu med massa pepparkakor och sånt överallt. Igår anordnades ett LAN i Atlas och Jorden efter arbetstid. Vi lirade Battlefield 2 och folk från andra team var också med. Mitt lag förlorade mest men det var riktigt kul oavsett.

Nu är det snart dags för julledighet!

     

Read 2 Comments

Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

Fast start in Purchasing – SKF


No Comments

Hello everyone!

My name is Aline Novaes and I am part of wave 3 in the Global Graduate Program at SKF. I am originally from Brazil and I studied a master in Logistics and Transport Management at Handelshögskolan in Gothenburg.

Starting in the program 4 months ago, I spend 1 whole month with the other graduates from different parts of the world. We had the opportunity to meet several of the high-managers and directors who had inspired us with their personal/professional paths. Workshops regarding behavior acknowledgement and case solving were also part of the schedule. Furthermore, it was very interesting to have a short trip inside Sweden to visit SKF Mekan, located in Katrineholm, where we learned about casting iron components. Additionally, we had time to do fun activities after working time and discover Gothenburg. After spending this period together, we started our rotations energized, with new global friends who are the support for good and hard times

Everyone at this program starts the first rotation in their home country. I know it can be hilarious but my home country is Sweden ! Yes!! I was hired just after finishing my studies in Gothenburg.

Purchasing is the first department I am rotating and so far I have been working on two parallel projects. The first one has its focus inside both factories and it involves processes mapping, total cost of ownership, risk assessment/mitigation plan and… believe or not, an implementation plan involving all the factory stakeholders. At first sight, this project seemed to be very challenging for a newcomer and, at the same time, an opportunity to improve my supply chain skills and show what I am capable of deliverying. With help of my mentor, my manager and my factory host manager, I could set myself an action plan and proper timeline. I am still working on it and it feels great to be learning so much!

My second task is a contribution for SKF risk mitigation plan for Brexit. It is regarding how our supply chain will react considering different suppliers, factories, warehouses and clients. This is a very interesting project because is giving me the chance of working with experienced colleagues from other departments and have an overview of all aspects in such a big project. My contribution is to control overtime actions regarding risky suppliers to avoid supply chain stops all around the world. Parallel of those activities I have been trained to be a world-class buyer! I have been doing request for quotations, visiting suppliers, learning how to do internal and external analysis, participating in various trainings, etc.

Me and the experienced buyer Thomas Loong in one of our business trips.

I am not going to lie, a Graduate life at SKF is busy! In addition to the already explained tasks, we join career fairs all around Sweden to talk to students about the opportunities in the company. In the evenings, we sometimes attend to fancy banquets representing SKF. It is an honor usually a lot of fun!

Me and the other graduates – Josefin Locking and Emilio Echalar, now located in Argentina. We were testing our robot for the career fairs.
Me and Veronica Rodriguez being super fancy and attending to one of the evening banquets.

One thing that surprised me is the type of leadership culture we have in the company. So far, I have been experiencing accessible managers who shows interest for my ideas and insights. They also empower me to think and decide. I am very glad to be part of an organization that have this mindset and I feel energized every day I wake up to come to work.

In 2019, I will go for my second rotation in Singapore inside the logistics department. I am looking forward for my first time to Asia when I will spend 5 months experiencing a new culture, new ways of working and living.

Wish me a good luck!!!

No Comments - Click here to be the first to comment!Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

From bagels in Denmark to loader in the Baltic’s


No Comments

Hi everyone,
my name is Moa and in my first trainee project was located in Copenhagen at Lantmännen Unibake where I improved their platform which distributes information about the products to Unibakes webpages and other digital marketing tools. It was a very fun project as I got to talk to all the different markets and thereby get an understanding of the complexity of working in an international project and company. Also I learned plenty about marketing and bakery products.

At my last day at Unibake we had a good bye fika at the office

After finishing my first project I moved to Stockholm where I’m now working with a pricing and supply chain project of spear parts for Swecon Baltics. So far it has been a lot of traveling, both in Sweden and to the Baltic countries, which is great as I get to see different sites and meet a lot of people in the organization. I even got to see Volvo CE’s production in Eskilstuna which was really fun – as the mechanical engineer I am!

Above are some pictures I took when I visited workshops in Estonia and Latvia.

In Tallinn there was a beautiful Christmas market.

So from marketing of bakery products I am now working within sales for construction machinery – the diversity of the trainee projects are obvious and I enjoy it!

So long,
Moa

No Comments - Click here to be the first to comment!Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

Tredje veckan på första praktiktillfället på jordbruksverket!


2 Comments

Hej, nu har vi Traineer gjort vår tredje vecka på praktik i det teamet vi blev placerade. Jag har suttit i team ICC som jobbar mest med integrationer, jag har fått programmera en del front-end och back-end. Det har varigt roligt och givande!

Den här veckan har även vi traineer deltagit i en miljöutbildning som hålls för samtliga nyanställda här på verket. Även det var intressant och gav en inblick i Jordbruksverket jobb för hållbarheten i Sverige samt på global nivå. På Lucia bjöd Jordbruksverket sina anställda på Luciafirande borta på Gymnasiet som ligger i närheten av kontoret, det var roligt och stämningsfullt. Ha det bra så länge! 🙂 

Bild från Luciafirandet

Read 2 Comments

Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

Global Trainee – my next step


No Comments

Hello readers!

I’m Christian, the Global Trainee in the area of research and development for electronics and software in Ulm. I live close to Ulm in south Germany. Originally, I already joined Husqvarna Group (strictly speaking the Gardena division) in 2010 for the dual study program at the cooperative state university of Baden-Württemberg. After that I worked for two years as an electrical engineer especially in the field of IoT. During this time, I realized that I can expand my knowledge even further. This motivated me to start my master studies – of course also in Electrical Engineering. After my graduation I returned to Husqvarna Group and I had the unique opportunity to become a part of the Global Trainee program. Besides this opportunity the reason why I wanted to come back to the company was, that I really liked working with my old team and the very good collaboration and atmosphere.

For a good start as the new trainee group and to immediately get to know all the important stuff about the company we got an introductory week in Sweden. After this first week I started directly to support my old team with their development projects. In particular I primarily write embedded software for microcontrollers, a task which I really love to do! In addition, I also do some hardware reviews to find issues and improve the new products.

The department currently has no department head. Therefore, I’ve got the great chance (which is of course also a big challenge) to be part of important decisions. For example: for me a whole new task was to be actively involved in job interviews from an employer point. So, for the first time I had to really assess the applicants. That was a very valuable experience.

So finally let’s risk a view into the future. Starting in March next year I’ll spend half a year in Sweden, which I am already looking forward to!

Wishing you all a wonderful holiday season and a happy New Year!

No Comments - Click here to be the first to comment!

Bookmark and Share

Please leave a comment - click here!

Older Entries