Traineeguiden.se’s studentambassadör Oscar Larsson har träffat Volvo Car Group och pratat med dem om deras Graduate Programme. Oscar studerar på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och tar en Master i Finans 2014.

Volvo Car Group Graduate Programme – Sökes: Framtida ledare med passion för bilar

Med huvudkontor i Torslanda är Volvo Car Group en del av Göteborgs själ och redan 1927 rullade den första bilen ut ur fabriken. Idag arbetar cirka 22 500 personer på företaget globalt, med över 10 000 på företagets anläggningar i Göteborg. En väg in på företaget är Volvo Car Group Graduate Programme; ett traineeprogram som varar under 18-24 månader med placeringsort i Göteborg med möjlighet till utlandstjänstgöring. Helene Landqvist påbörjade traineeprogrammet i augusti efter studier vid både Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och masterstudier i Australien.

– Jag är uppvuxen i Göteborg och har alltid varit intresserad av att arbeta för ett storföretag inom industrin och då föll sig valet på Volvo naturligt, säger hon. Det är ett fantastiskt företag med många möjligheter för den som är driven.

I år vänder sig programmet framförallt till personer med en MSc i Business Administration och civilingenjörer men även till dem med annan bakgrund, exempelvis inom IT eller HR. Alfred Jonasson som är ansvarig för traineeprogrammet trycker på att det är personliga egenskaper i kombination med rätt kunskap och kompetens som avgör i rekryteringen.

– Vi söker framtida ledarkaraktärer med ett driv och förmågan att inspirera andra, säger han. Det är viktigt att man är en lagspelare och har en verklig passion för det man gör.

Under programmet ligger fokus bland annat på att lära sig att förstå hur Volvo Cars gör affärer och hur man ska leverera kvalitet. Andra viktiga inslag är företagskulturen och individuell utveckling. Deltagarna coachas kontinuerligt och tilldelas en mentor som följer dem under programmets gång.

– Programmet har verkligen motsvarat mina förväntningar, säger Helene. Vi ges stor frihet att utforma programmet efter våra egna önskemål och intressen. Mycket är upp till individen. Är du driven och engagerad kan du få ut ofantligt mycket av programmet.

– Vi ställer stora krav på våra traineer, påpekar Alfred. Vi förväntar oss ett driv och att man levererar både under och efter programmet men det är viktigt att det görs med glädje. På Volvo värnar vi mycket om work-life balance. Man ska kunna ha ett liv vid sidan av jobbet.

Helene håller med om att det krävs mycket hårt arbete.

– Vi har alla möjligheter i världen men inget kommer gratis. Vi är här för att prestera.

Hon poängterar att hon verkligen trivs och att det är god sammanhållning bland traineerna.

– Det är ett gott gäng och vi träffas varje torsdag för att äta lunch, säger hon. Eftersom vi har många internationella traineer händer det att vi gör utflykter under helgerna. En helg åkte vi till Marstrand och en annan till Värnersborg.

Men programmets höjdpunkt såhär långt är given.

– Första dagen under introduktionsveckan fick vi provköra alla bilar med alla olika motorer under två timmar. Man kände sig som ett barn när man kom till demobanan och alla bilar stod uppradade med nycklarna i, säger hon och skrattar.

Programmets ansökningsperiod är 1-30 november med programstart i augusti 2014.

Text: Oscar Larsson, studentambassadör Traineeguiden.se, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet