En ny trainee gör debut på bloggen här. Och vad kunde vara ett bättre tema för första inlägget än den storslagna kungörelsen att lastbilskörkortet är hembergat? 🙂 Efter en intensiv period av först teori och sedan körlektioner är det nu fixat! Känns konstigt att det gick så snabbt, endast 5 veckor från första gången jag rattade själv på allmän väg till att körkortet var i hamn. Solt som en fura gick jag från uppkörningen med ett stort leende på läpparn. Jag. Lastbilsförare. Coolt!

Det är ju en ganska häftig sak, detta att vi får ta lastbilskörkort som en del av traineeprogrammet. Hade jag aldrig trott att jag skulle göra för ett par år sedan! Man kanske kan undra vad jag ska med det till, men jag tror att den produktkunskap och kundförståelse det ger är nyttig att ha med sig oavsett var i verksamheten jag senare kommer vara.

Så nu när den stora nyheten är avklarad kanske en presentation är på sin plats. Jag som är ny bloggare här heter Emma Ljungberg och är trainee med inrikting mot produktion. Innan jag började i augisti har jag studerat Industriell Ekonomi i Linköping med inrikting datateknik och logistik. Just nu är jag mitt inne i min första praktikperiod som jag gör på chassimonteringen i Södetälje, här gör vi slutmontering av lastbilar och bussar. Är man som jag fashinerad av logistik är detta ågot av ett mecka; två stycken rambalkar kommer in på ena sidan av fabriken och på den andra sidan rullar en färdig lastbil ut för egen maskin. Däremellan ser ett komplext nät av materialflöden till att allt från motor, växellåda och axlar så väl som däck, hytt och ljuddämpare kommer på plats på rätt sätt, vid rätt tid. Sjukt fashinerande!

Min roll är just nu i gruppen för logistikutvecklare där jag jobbar mot den senare delen av lastbilsmonteringen. Min eminenta handledare, Marcus, har huvudansvaret och jag följer med för att lära mig vad jobbet innebär och jag har även en del egna mindre projekt som jag håller i. Så nu har ni lite mer koll på mig och vad jag pysslar med, sen får jag gå in lite mer på detaljer en annan gång. För nu händer det som karaktäriserar produktion, snabba puckar som måste lösas. Produktionen måste rulla, lastbilarna ska ut i den takt det är bestämt till de väntande kunderna och om någonting riskerar störa detta gör man allt man kan för att lösa problemen. Nu ringde de och hade något problem med att få fram ljuddämpare till produktionslinan som vi ska iväg och kolla på.

Till nästa gång!

Emma