TD-2015-SJ-14

Sedan det förra inlägget för drygt fyra veckor sedan så har Ida och jag hunnit vara med om massor! Vi har avslutat vår placering på IT och gått vidare till att lära känna marknadsavdelningen, deltagit på två arbetsmarknadsdagar, genomgått SJs interna chefsutbildning, fått inspiration på säljkonferens, skaffat perspektiv tillsammans med SJs alla chefer på höstens Ledardag och så vidare, och så vidare. Och detta då utöver att vi fått sätta tänderna i uppgifter på våra nya placeringar och genom det också fått lära känna nya härliga kollegor.

Så en utav det största utmaningarna som jag ser med att vara trainee på SJ, är helt enkelt att prioritera bland alla de möjligheter som erbjuds oss. En väldigt positiv problembild som jag är väldigt glad över att behöva lösa!

En utav de två arbetsmarknadsmässorna som jag nämnde inledningsvis var självklart Traineedagen – vilken dag! Riktigt kul att få träffa alla och känna på det intresse som finns för SJ och vårt traineeprogram. I och med att vi i montern, trots förstärkning från kontoret, var så långt mycket färre än alla ni besökare så skulle jag vilja ta chansen här till att föra fram det som fick mig att välja att vara trainee på SJ. Just bara för att jag inte hade möjlighet till träffa er alla under dagen.

Att jag landade på SJ beror i alla fall på tre saker: människorna, förändringsviljan och produkten.

Visste du att du endast kommer ca 10 meter med bil innan du släppt ut din andel av utsläppen från en tågresa Stockholm-Göteborg? Jag hade inte koll på det innan jag började här. Jag visste att tåg var ett miljövänligt färdsätt och så men inte att det var SÅ bra. Oavsett om jag hade koll på det exemplet innan jag började eller inte så tycker jag att tåg är en given del i hur vi ska lösa våra infrastrukturutmaningar i framtiden. Och för att det ska vara attraktivt att satsa på vårt rälsnät så behöver det också vara attraktivt köpa sig en tågbiljett och det är där jag kan sätta in en stöt genom att vara på SJ.

Det händer inte bara mycket saker för Ida och mig utan hela SJ är i mitt i en oerhört stor kraftansträngning för att förändras och utvecklas. En oro som jag kommer ihåg att jag hade innan examen var huruvida jag skulle vara relevant och kunna bidra till det ställe där jag skulle komma att arbeta. Den oron är som bortblåst nu eftersom det genom allt förändringsarbete hela tiden öppnar sig möjligheter till att bidra.

Redan första gången jag var på besök på kontoret så greps jag av hur taggade och härliga alla var. Det fanns ett märkbart driv i alla. Det där fastnade hos mig och, den rätt så klyschiga, utsagan om att det är ens kollegor som gör arbetsplatsen blev supertydlig och verklig eftersom jag vet att jag får energi av att trivas med min omgivning. Något som jag inte tror mig vara ensam om.

Så för att runda av det här så är mitt medskick att när du nu ska börja fundera på var du vill söka dig så känn efter och fundera kring vad du verkligen prioriterar hos en arbetsgivare. Och inte nödvändigtvis det som alla andra tittar på eller det företag som synts mest i marknadsföringen mot din utbildning, utan börja i en egen önskelista istället för en som är specad av någon annan.

Ha det toppen och om det dyker upp några frågor så är det bara att slänga iväg ett mail till Ida eller mig (du hittar våra uppgifter på vår Traineeguiden-sida)!

/Victor