EmilHej kära läsare,

Det är en stor ära att få göra ett gästspel här eftersom jag, precis som ni är hängiven följare av Hannas traineeblogg. Med en liknande tjänst delar jag förstås Hannas insikter och det är kul att läsa inlägg som man verkligen känner igen sig själv i.

Traineeprogrammet som vi går ger oss chansen att åka till nya spännande platser som en del i vårt program. I skrivande stund sitter jag i nord-Tyskland och tittar ut över lätt höstfärgade kullar och dimmiga fält, vilket faktiskt är utsikten från en av våra fabriker.

Alltså en lite annorlunda setting än Stockholmsfabriken. Fabriken som jag nu besöker under en månads tid för att få en inblick i hur produktionen här ligger i en mindre stad utanför Hannover.

Ett av syftena med våra lite längre utlandsplaceringar är att få insikt i hur olika arbetskulturer skiljer sig åt. Även om vi alla är européer så finns det skillnader, till och med mellan de tysktalande länderna så som Tyskland och Österrike finns det märkbara skillnader. I jämförelse med Sverige; ett tydligt exempel är formaliteter så som att man här talar som sina medarbetare som Herr och Frau, eller varför inte Herr Doktor eller Frau Doktor. Lite annan tyngd på titlar helt enkelt, även om man som utomstående blir lite förvirrad då de yngre generationerna börjar bli mer och mer informella. Alltså vet man inte helt enkelt vad som är rätt eller fel, bäst att vara på den säkra sidan!

Med formaliteterna, vilket ni som läst tyska säkert vet, så kommer också mycket artigheter. Det märks en tydlig skillnad från det svenska iväg slängda, ”God morgon”, då man här ofta hälsar på sina kollegor genom att ta i hand varje morgon. Ganska trevligt faktiskt! Ytterligare en observation är de stängda dörrarna, här är nästan alla dörrar alltid stängda. Alltså en stor skillnad mot den ”open-door policy” som existerar i Sverige. Jobbigt när det inte är glasdörrar och man måste tjuvlyssna för att inte dundra in på ett möte, eftersom man inte vet om dörren är stängd för att chefen faktiskt är upptagen eller inte.

Soluppgång i Springe, Tyskland

Soluppgång i Springe, Tyskland

För att sammanfatta finns det faktiskt en hel del skillnader, kulturella så som organisatoriska, vilket är otroligt lärorikt att få se och uppleva. Det gör man ju på ett helt annat sätt när man faktiskt befinner sig på arbetsplats under en lite längre tid än vad man annars får chans till vid kortare besök.

Hoppas ni har njutit av läsningen så lämnar jag återigen över stafettpinnen till Hanna så ses vi på Traineedagen 2015!

Hälsningar Emil