Snart är det dags för semester, och den får också markera halvtid för mina 18 månader som trainee. Jag tänkte passa på att dela med mig av lite reflektioner från den första halvan av programmet; varför jag sökte och hur jag tycker att mina förväntningar blivit mötta.

När jag började söka jobb förra våren så visste jag inte vad jag ville göra. Jag har en bakgrund som Civilingenjör i Molekylär Bioteknik, men har även läst en del affärsutveckling och det enda jag verkligen var säker på var att jag inte ville forska. Däremot ville jag gärna arbeta på ett företag där jag på något sätt fick användning av mina studier i bioteknik.

Som Uppsalastudent hade jag inte hört så mycket om Octapharma innan jag sökte mig hit, men jag tyckte att produkterna verkade intressanta, jag gillade den internationella prägeln på företaget och tyckte att att upplägget på traineeprogrammet verkade riktigt spännande, så jag sökte.

Jag försöker dra mig till minnes vilka förväntningar jag hade på programmet för att kunna jämföra dem med hur det faktiskt har varit, men jag tror att jag helt enkelt hade för lite kunskap om hur ett läkemedelsföretag faktiskt fungerar för att kunna ha några riktiga förväntningar. Men jag vet att jag trodde att det skulle vara lite som att vara på ett långt studiebesök, att jag liksom skulle se varje avdelning i organisationen utifrån. Men så har det inte varit, utan jag har verkligen fått lära mig organisationen innifrån och ut genom att delta i och se alla aktiviteter som utförs. Och på det sättet har jag också lärt känna människorna i organisationen.

När jag föreställde mig upplägget trodde jag nog att min tid skulle vara väldigt styrd under hela programmet så när jag fick höra att det ”bara” fanns en vecka planerad till valfri aktivitet tyckte jag att det lät väldigt lite. Och visst, det finns ett schema för vilka avdelningar jag ska vara på, och ja det är bara en vecka som är inplanerad för en annan valfri avdelning, men det finns väldigt stora möjligheter att påverka sin tid. Dels genom att påverka innehållet i de olika placeringarna om det är något man är särskilt intresserad av att lära sig och sen finns det alltid möjlighet att starta egna sidoprojekt om man vill och har tid.

En sak jag inte hade kunnat föreställa mig är i alla fall hur snabb inlärningskurvan är som trainee, hur fort alla ord och begrepp som jag inte förstod i början har blivit en del av min egen vokabulär och hur stor övergripande förståelse jag redan har fått för organisationen, även om det såklart fortfarande finns massor kvar att lära. Och titeln trainne öppnar dörrar till nästan allt som kan vara en del i inlärningen, i form av till exempel möten och internutbildningar. För att inte tala om allt man lär sig på fikarasterna av personer som varit länge i organisationen.

Men nu ska jag ta semester och vila hjärnan från alla nya intryck de senaste månaderna.

Trevlig sommar!

Hanna

OAB

Octapharmas fabrik och kontor på Kungsholmen i Stockholm