Nu börjar det bli dags att fundera på nästa steg i karriären. Inte bara för mig som börjar på en ny rotation inom Coca-Cola Enterprises till hösten, utan också för dig som är som är på väg att ta steget från studier in i arbetslivet. För ett år sedan satt jag på ekonomihögskolan i Lund och hade många tankar och funderingar om mitt jobbsökande. Jag hade redan då skickat ett par ansökningar där jag inte gått vidare (vilket såklart gav upphov till tankar om att jag aldrig någonsin skulle få ett jobb…) och jag hade väldigt svårt att greppa vad som förväntades av mig som arbetssökande student och vad som skulle få mig att sticka ut bland alla tusentals jobbsökande studenter på arbetsmarknaden.  Därför tänkte jag skriva lite kort om de olika stegen i min egen rekryteringsprocess och försöka bidra med några konkreta tips.

 

  1. CV och Personligt brev – ”Standardtipset” är ju att trycka på de saker som är relevanta för tjänsten, vilket är helt korrekt. Dock tycker jag att du ska ta dig en funderare över vad detta verkligen innebär. I stort sett alla sökande har en akademisk utbildning. Därför är det slöseri att trycka på detta i din ansökan. Tänk istället på vad du har gjort för andra saker som kan vara till nytta i tjänsten. Kanske har du bott utomlands, deltagit i volontärprojekt eller varit ungdomsledare i någon idrott? Ansträng dig för att få din personlighet och profil att lysa igenom i brevet. Nämn hellre färre grejer och motivera väl varför det är relevant istället för att försöka rada upp så mycket info som möjligt.
  2. Onlinetester – Jag fick göra två tester på 45 minuter vardera, ett numeriskt och ett verbalt. Du som har gjort högskoleprovet kommer att känna igen dig i dessa.
  3. Telefonintervju – Detta moment var jag riktigt nervös över. Jag blir mycket lättare nervös över telefon eftersom jag inte kan uppfatta ansiktsuttryck på den jag pratar med vilket gör det svårt att veta om de förstår vad jag menar när jag motiverar och förklarar. Detta gör att jag ibland har en tendens att ”pladdra på” och bli osaklig i onödan. Jag försökte ha detta i åtanke och förberedde mig genom att läsa på lite kort om företaget samt tänka igenom vilka erfarenheter jag skulle kunna exemplifiera om det skulle behövas.
  4. Assessment Centre – Dagen D. Vi var 12 kandidater som samlades på huvudkontoret i Jordbro en morgon i april. Den enda informationen vi hade fått var att vi skulle ha en heldag med olika typer av övningar och presentationer. Dagen bjöd på mycket skratt och tuffa utmaningar, både individuellt och i grupp. Alla kandidater var verkligen extremt duktiga och professionella vilket fick mig att inse att konkurrensen skulle bli stenhård.
  5. Slutintervjuer – Och så var vi bara tre kandidater kvar. Det sista momentet bestod av två slutintervjuer som hölls av vår VD här i Sverige samt av den HR-partner som är ansvarig över den nordeuropeiska affärsenheten. I ärlighetens namn så förberedde jag mig inte så mycket, utan försökte sammanfatta ”godbitarna” från de tidigare delarna av rekryteringsprocessen.

Jag hoppas att jag har lyckats bidra med lite klarhet i hur rekryteringsprocessen ser ut. Lycka till med jobbsökandet och glöm inte att ansökan till vårt University Talent Programme – Sales & Marketing stänger den 22:a februari.

bildutp

Har du också THIRST? Missa inte chansen att bli en del av detta härliga gäng 🙂