Någonting jag aldrig hade trott jag skulle kunna kalla mig är konstruktör, vilket är precis vad jag jobbar som just nu. Idag kom beviset för det svart på vitt: min första ritning! Längst ner i hörnet i en liten liten ruta står det att just jag är ansvarig konstruktör. Trots att det projektet var den första uppgiften jag fick här på R&D och trots att det verkligen är det minsta man kan göra här är det kul att se att jag faktiskt har börjat producera någonting! Det ska bli kul att se mina andra, större projekt rulla framåt.

Efter att ha varit med på några olika avdelningar har jag börjat kunna knyta ihop det jag har gjort i det större flödet inom Scania. Jag är nu med som konstruktör och tar fram underlag för nya delar som i framtiden ska sitta på produkterna. I höstas var jag med under sourcing-delen på inköp för att hitta leverantörer till delarna som ska introduceras. Under de första veckorna av traineeprogrammet fick jag jobba på linan med att montera och se hur delarna som kommer in sätts ihop till lastbilar. Nästa period får jag vara med i ännu ett steg och då blir det på marknadssidan där jag kommer jobba med Sales Management på marknadsbolaget i Tyskland. I Scania-världen kommer den biten någonstans mellan inköp och produktion eftersom varenda lastbil som produceras har en kund som lagt en order för just den bilen. Sa någon lean?

Nu råkar det också vara nästan precis ett år sedan jag sökte till Scanias traineeprogram – någonting jag inte har ångrat en gång. Sista dagen för ansökan med start i höst är onsdag nästa vecka. Just sayin’.