”Men… Vad gör du egentligen om dagarna då?” Är en fråga jag ofta får när jag berättar att jag jobbar som trainee/säljare på Coca Cola Enterprises (CCE). ”Det är lite olika från dag till dag” svarar jag ofta lite svävande. Det är inte för att jag inte gillar att prata om mitt jobb (tvärtom, jag älskart’!), utan för att det är sant! Jag ska dock försöka ge er en liten inblick i det här blogginlägget som skapar lite klarhet. På CCE så kan man antingen jobba med att sälja mot dagligvaruhandeln (Till exempel ICA och Coop, där konsumenter köper dricka för att konsumera hemma) eller mot mindre livs, kiosker, snabbmatställen och restauranger (där drycken oftast köps för att konsumeras direkt). Jag tillhör teamet som jobbar mot dagligvaruhandeln.

 

Som säljare på CCE så är man helt enkelt ansvarig för att försöka lyfta fram vårt varumärke ute i butik och hjälpa butikerna i ens säljdistrikt att optimera sin dryckesförsäljning. Man är också butikernas kontaktperson i ärenden som gäller deras samarbete med Coca Cola. Hur många butiker som ingår i ett ”normalt” säljdistrikt kan vara olika. För tillfället så ingår ett sjuttiotal butiker i mitt eget distrikt.

 

Så hur optimerar man dryckesförsäljningen i en butik? Jag ser det som att handlaren/butikschefen har väldigt mycket kunskap om konsumenternas köpmönster i just dennes butik medan vi på CCE har väldigt mycket kunskap om hur konsumenter handlar dryck i allmänhet. Genom att samarbeta nära med våra kunder (dvs. handlare/butikschefer/dryckesansvariga) så kan vi tillsammans göra en analys om vad som skulle kunna fungera i just den butiken.  Det kan vara stora eller små åtgärder, allt ifrån att flytta hela dryckesavdelningen till en annan del av butiken till att utöka sortimentet på energidryck med en extra smak. Vilka lösningar som är optimala skiljer sig från butik till butik, och det är just därför som mina dagar ser så väldigt olika ut.

 

Nedan finns ett exempel på hur en typisk arbetsdag ungefär tre veckor innan jul såg ut för mig:

07:00 Vaknar, dricker kaffe, läser lite mail som trillat in sedan gårdagen.

08:30 Sätter mig i bilen för att åka iväg till mitt första kundbesök, en butik som ska få en ny kassalinje med inbyggd kyl.

09:00 En annan kund ringer när jag sitter i bilen och undrar vart hans nya kylskåp som beställdes för två veckor sedan är. Jag lovar att återkomma så fort jag har möjlighet att kolla upp saken.

09:30 Möter upp en kollega från avdelningen för butiksutveckling som ska hjälpa mig att installera den nya kassalinjen och vi sätter igång.

11:45 Vi är klara med installationen av kassalinjen (som blev kanonbra)! Kunden frågar mig om jag har möjlighet att fixa om lite i butikens andra kylskåp någon dag när jag har tid. Jag bestämmer mig för att skjuta på lunchen och fixa det direkt. När jag ändå är där passar jag på att sätta upp nytt skyltmaterial som ska upp för säsongen. Kunden blev jättenöjd!

13:45 Snabblunch bestående av lösviktssallad som äts i bilen.

14:00 Jag kommer ihåg samtalet från kunden som inte hade fått sin nya kyl och loggar in i vårt system för att se vad som hänt. Ser att kylen har fått leveransdag redan till dagen efter.  Ringer och meddelar kunden detta.

14:30 Anländer till dagens andra kundmöte där jag bygger upp en exponering med MER 3-pack som vi vid ett tidigare möte kom fram till att kunden ville prova.

14:45 Svär över att jag verkligen inte förstår hur man monterar ihop stället för pysselböckerna som är en kampanj-giveaway vid köp av MER 3-pack.

14:50 Får hjälp av en kille i butikspersonalen som förbarmade sig över mig. Tillsammans lyckas vi efter mycket skratt och många om och men få ihop stället.

15:15 Tittar in spontant hos en kund vars försäljning av dryck tycks ha minskat de senaste månaderna, vilket jag noterade tidigare under veckan när jag tittade igenom månadsrapporterna. Vi småpratar lite och bokar in ett möte längre fram för att gå igenom siffror och göra en djupare analys.

15:30 Anländer till dagens fjärde kundbesök. Här ska bara sättas upp nytt skyltmaterial inför julen.

15:50 Anländer till dagens femte och sista kundbesök. Här ska nytt skyltmaterial sättas upp i taket på en större butik, vilket kan ta lite tid. När jag går kundvarvet så får jag dessutom ett par idéer för framtida exponeringar i butiken. Jag tänker boka ett nytt möte med drickaansvarig för att gå igenom dessa vid ett senare tillfälle men hon har tyvärr hunnit gå hem för dagen.

16:45 Börjar åka hemåt.

17:00 Fastnar i rusningstrafiken (baksidan av att jobba i Stockholm) och bestämmer mig för att ringa en kollega och småprata lite.

17:45 Hemma! Sätter mig och kollar min inkorg lite snabbt innan det är dags för att ta ledigt för kvällen.

 

Coca-Cola-Life