Nu har julen kommit och det innebär såklart den mörkaste tiden på året. Det är också tiden då jag ska sluta vara kravare. Planen är att jag, som Johan, ska vara utvecklare en period (några veckor) i projektet igen innan vi går vidare till nästa block. Jag kommer att jobba med nyutveckling, som det ser ut just nu.

Nu när det är ajöss till krav så tänkte jag ta tillfället i akt att presentera en kort reflektion av hur det har varit att arbeta som ’business analyst’ i LMEC-projektet på Cinnober:

Jag har lärt mig om verksamhetsbehov, systemkrav (främst), och analys och design, samt verktyg för att beskriva och konkretisera dessa. Jag har lärt mig hantera kunder – frågor och krav, och samarbeta för att förstå och analysera systemet.

Jag har alltid varit ganska tekniskt/vetenskapligt inriktad och har aldrig reflekterat över behovet av krav (enligt den ganska naiva föreställningen ”man vet ju när det är bra). Kravblocket har varit lite av en ögonöppnare för mig.

Det är kul att krava. Man får ett helt annat perspektiv på saker när man inte grottar ner sig i tekniska detaljer (som i och för sig också är roligt) – man kan se saker i ett lite större sammanhang.

För mig känns det som att det vore nyttigt för utvecklare i allmänhet att bekanta sig lite närmre med krav. De flesta här har såklart både bra koll på kraven, systemet i helhet och förståelse för kravarbetet.

Jag har också lärt mig en del om kravare och agila metoder (specifikt Scrum), som har fått mig att tänka en del på vilken roll en kravare ska ha i ett team. Här är några länkar till information om agila metoder och om kravare i Scrum, för de som inte har koll.

Agila metoder: http://www.agilealliance.org/the-alliance/what-is-agile/

Kravare i scrum: http://www.romanpichler.com/blog/business-analysts-in-scrum/

 

God jul och gott nytt år!

Rasmus