Hej!

Jag heter Lucas Lindström och är ny trainee här på Cinnober. Jag är född och uppvuxen här i Umeå där jag läst på civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap. Jag tog examen vid nyår och har varit projektanställd som utvecklare under de första åtta månaderna av 2014. Jag hörde talas om Cinnober och cinCube av en kompis från universitetet, Oskar Janson, som också var trainee. Det verkade som en intressant och utmanande arbetsplats i en industri jag inte visste så mycket om men kände mig driven att lära mig mer om.

Nästan fyra veckor har gått sen jag började och det har varit full fart från dag ett. Det är alltid en utmaning att börja på ett nytt ställe och lära sig alla rutiner och processer, och även om jag hunnit arbeta på några olika ställen under och efter utbildningen är jag fortfarande väldigt ny på arbetsmarknaden. Cinnober är dessutom den största organisation jag arbetat hos hittills med ganska stor marginal, men trots det tycker jag att det varit en väldigt mjuk landning hittills. Större delen av första veckan bestod i en intensivkurs i allt från företagets historia och verksamhet i stora drag till systemarkitektur och arbetsmetodik i de olika projekten. Detta gjorde det mycket lättare att komma igång och förstå hur min roll passar in i den större bilden. En annan sak som gjort det så mycket lättare att komma in i tänket är den öppna och vänliga sociala atmosfären på företaget. Folk är alltid beredda att hjälpa till och svara på frågor när man kör fast eller inte förstår någonting.

De första tre månaderna av traineeprogrammet består av det så kallade testblocket, där man får pröva på rollen som mjukvarutestare. Att lära mig mer om test och kvalitetssäkring är något jag sett fram emot, eftersom det känns som nyttig erfarenhet oavsett vilken roll i utvecklingsprocessen man har, och något som jag saknat från universitetet.  Arbetet har hittills bestått framförallt i manuell testning av den grafiska klienten till LME Select (börsmotorn till London Metal Exchange, Cinnobers äldsta kund), blandat med halvdagskurser i mjukvarutest på Cinnober och i allmänhet. Det har gått snabbt att komma igång och kunna bidra till projektet och det känns mycket motiverande. Det är dessutom ett utmärkt sätt att bekanta sig med produkten och kundens förväntningar, liksom finansiell IT i allmänhet, vilket jag kan föreställa mig är viktigt även i andra roller. Nästa vecka ska jag börja skriva automatiserade tester, och det känns riktigt kul också.

Förhoppningsvis kommer den här bloggen ge insikt i hur cinCube-programmet fungerar och hur det är att börja arbeta på Cinnober, och jag är alltid öppen för frågor. Vi ses!