Testblocket är klappat och klart och undanstädat och nu är vi utvecklare i LMEClear! Det är alltid spännande att få prova på något nytt och det har varit en riktigt skojig början på utvecklingsblocket då vi har fått en liten introduktion till olika byggverktyg (som gör körbara program av källkoden, med mera).

Nu ska Johan och Oskar få åka till London och jobba en vecka – min tur får komma senare. Det passar mig bra eftersom utveckling inte har blivit rutin än, det är nya och intressanta saker varje dag helt enkelt!

En typisk dag för mig ser väl ut ungefär såhär:

 

En bugrapport från kunden har kommit in.

En testare/jag utreder (ofta tillsammans med mig och krav) om rapporten stämmer och om det motsäger kraven.

Sedan börjar det riktigt roliga: jag får börja grotta ner mig i koden. Första steget är att reda ut vilken del av programmet felet ligger i.

Sedan börjar jag ”debugga” – jag kollar var programmet kör fast genom att långsamt köra koden som någonstans är felaktig. Ungefär såhär kan det se ut:

När jag väl hittat felet så rättar jag det, skriver ett eller flera automatiska test, testar manuellt – och sedan får testarna testa av det riktigt ordentligt så att jag inte har gjort något fel.

Det märks verkligen att för varje fel jag hittar och rättar så blir jag bättre, det känns alltid superroligt att lyckas med någonting! Jag återkommer senare när jag lärt mig ännu mer!