Tiden går, vädret blir varmare och sommaren är snart här. Den senaste månaden har varit fylld av intressanta aktiviteter, till exempel personalfesten som Johan tidigare skrivit om! För er som studerar är terminen så gott som slut och ett tre månaders sommaruppehåll kan ta vid. Det är ju lite olika vad man tänker göra under sommaren. Under tiden som student sommarjobbade jag på Volvo här i Umeå under de åren möjligheten gavs, annars passade jag på att läsa en sommarkurs eller två. Trots det fick jag rätt mycket tid över och ägnade mig utöver mycket annat åt att läsa. Sommaren och semestern i huvudsak är en perfekt tid att sitta utomhus och förkovra sig i en bra bok. Därför tycker jag att ett boktips är på sin plats!

Jag är precis i slutet av mitt läsande utav The (Mis)behaviour of Markets: A Fractal view of Risk, Ruin and Reward av Benoit B. Mandelbrot. Den är en del av den utökade samlingen trainee-litteratur som inte strikt tillhör något av de utbildningsblock vi går igenom. De böcker som finns i den utökade kategorin fungerar som en orientering i finansvärlden och innehåller alltså kunskap som är bra att ha med sig i ryggsäcken oavsett vad man kommer att arbeta med efter trainee-programmets slut! I boken ger Mandelbrot en historisk översikt över vägen till modern finansteori och även hur fraktaler kan användas för att bygga bättre modeller utav prisers rörelser. Då man har en aning om i vilket intervall som priset på en aktie kan ligga i vid ett framtida datum kan man estimera hur riskfylld den är. Det finns lite olika modeller man använder för att göra detta men Mandelbrot menar att fraktalmodellen, vars estimering ger ett betydligt mer riskfyllt svar, är den som bäst beskriver prisrörelsen. Boken är både intressant och underhållande att läsa och jag tror att man, även ifall man inte arbetar inom finans eller har det som specialintresse, kommer finna den mycket intressant!

Det var allt för den här gången, under hela nästa vecka befinner jag och Johan oss i London för att bland annat vara på International Derivatives Expo ( www.idw.org.uk ). Det känns jättehäftigt att flyga iväg på min första resa till utlandet med jobbet och ni lär få veta lite mer om hur resan gick då vi väl har kommit tillbaka. Ha en trevlig sommar!