Hej!

Eftersom att testblocket på tolv veckor är slut sedan förra veckan är det lämpligt att ge er en liten sammanfattning på vad jag som trainee på Cinnober har sysslat med. Allt som allt är jag nöjd med hur testblocket har gått; jag har letat buggar och undersökt ifall de blivit fixade eller ej i GUI, jag har läst felrapporter från kunden och försökt återskapa felen efter deras beskrivningar, jag har pratat med kravanalytiker om hur systemet ska bete sig, jag har skrivit automatiserade tester och jag har tillfört kod till testramverket som just nu används i 200 tester och har potential att läggas till i ännu fler. Det som känns häftigast för mig är att jag har gått från att inte kunna ett skvatt om java till att kunna bidra med ovan nämnda kod. Relativt sett kan jag däremot nästan ingenting så jag ser fram emot att lära mig ännu mer om programmering i stort och Java i synnerhet.

Testblocket har strukturerats på ett bra sätt. Den första halvan av blocket innehöll väldigt mycket utbildning, därefter har jag arbetat som testare inom projektet på heltid. I början av testblocket gick mycket tid åt vanligt ”krångel”. Det kunde till exempel ta flera timmar att uppdatera eller checka ut systemet på grund av att man i sin okunskap glömde något litet steg vilket sedan kunde resultera i att man misslyckades med att bygga det. Några veckor och massor av post-its (jag övergick till digitala efter att jag hade täckt två skärmbredder med pappersvarianten, jag rekommenderar programmet Stickies* starkt) senare började krånglet avta och jag kom igång med testandet på riktigt! Det var en stor lättnad för det var ganska frustrerande att inte veta ifall saker man hittade under sitt testande var på grund av ens egen okunskap eller en riktig bugg. De sista tre veckorna arbetade jag till lite mer än 50% på ramverkskoden jag nämnde ovan. Den tiden var den roligaste så här långt som trainee! Att få arbeta på ett avgränsat problem där man måste kika runt och lära sig hur de kringliggande delarna av testramverket fungerar kändes både utmanande, belönande och lite stressigt! Min problemlösningsnerv blev väldigt nöjd, nu är det bara min växande matematikabstinens som behöver tas om hand om.. Det finns intressanta saker man kan läsa kring riskberäkning och liknande som jag ska kolla upp men huruvida det blir inom traineeprogrammet eller utanför återstår att se.

Det är kortfattat vad jag som trainee har sysslat med under min tid som testare. Det känns som att jag har kommit igång, både med trainee-relaterade saker som kurser och med arbete inom projektet, och jag är väldigt nöjd med hur trainee-programmet har fungerat så här långt. Den här veckan börjar nästa äventyr, utvecklingsblocket!

*http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/