En glädjens dag här i Madrid efter att Barca ”bara” fick lika mot Milan i CL igår. Hurra!

Det här med att bo och jobba i Madrid kan ju upplevas lite som en vinstlott denna höst, med tanke på att staden börjar dyka upp som ett populärt resmål för Barcelona-trötta/weekendsugna svenskar. Är det en slump, ett bananskal som gör att jag får privilegiet? Nej!

Förutom mina egna internationella meriter är det tack vare traineeprogrammet som detta sker. Att jag bara behöver sätta mig på planet och åka ner, få bil och bostad och uppdrag i handen och sen sätta igång kräver nog en hel del arbete under ”huven”. Det andas proffsigt och ambitiöst och jag är väldigt glad över chansen! Jag vet ju numera att Scanias traineeprogram är bra ordnat, och jag tror många andra program också erbjuder mycket bra organisationer och stöd. Ett varningens ord ska väl kanske ut för dig som är i sökartagen efter traineeprogram: alla program som erbjuds är inte seriösa. Det finns en certifiering som Traineeguiden delar ut, och den kan vara en bra vägledning även om ditt företag inte har certifieringen. Kolla vilka krav som finns, verkar det motsvaras av beskrivningen du fått?

På tal om internationell :det är väldigt roligt att få prata spanska igen! Än så länge är det mest mina kollegor som skojar med mig och inte tvärtom, men det gör inget. Jag kommer kanske ikapp, annars är det roligt som det är, haha. Min chef är holländare så det bidrar bara till det internationella fokuset. Det varvas spanska och engelska på jobbet, men blir inte så mycket svenska förutom med min traineekollega Tobias och eventuella samtal med Södertälje.

Att få se hur IT fungerar i ett globalt företag på detta sätt måste vara få förunnat. Det är betydligt fler frågor att svara på när lösningar ska vara globala. Hur ser egentligen vårt nätverk mellan Madrid och Södertälje ut? Mellan Madrid och sajterna här? Var står servrarna för den och den applikationen? Behöver trafiken gå genom servern eller går den peer-to-peer? Ska användarna tillhöra samma domän oavsett land eller ska det finnas flera? Hur gör vi med säkerheten? Fördelar och nackdelar måste stötas och blötas mycket mer för att komma fram till en bra lösning. Det är jävligt intressant helt enkelt.

Företaget fixade bra boende åt mig. Spanjorerna hyrde villigt ut pga den dåliga ekonomin. Stället hette Palacio Real och utanför låg den här fina kyrkan 🙂