Vad gjorde du innan du kom till Kinnevik?
Jag läste min kandidat i Lund innan jag tog min master i International Business i Köpenhamn. Har även bott och jobbat i Hong Kong samt Sydafrika och drivit eget bolag sedan gymnasiet. Så sammantaget – en rätt praktiskt lagd person som gillar att jobba nära kund vilket är till mångt och mycket drivet av att jag är nästan besvärande nyfiken.

Ansök från den 16:e december – 26:e januari

Definierande ögonblick:
När jag efter första året på gymnasiet köpte en husvagn från 1984 tillsammans med en vän och parkerade den på Ullareds camping. Utanför varuhuset GeKås spenderade vi därefter hela sommaren i vår hemmabyggda monter säljandes fiskmassage till folk med skoskav efter att ha spenderat timmar shoppandes i butiken.

Låter märkligt jag vet, men efter att ha spenderat många långa dagar utanför varuhuset pratandes med lite för många av de 20.000–25.000 kunderna som kom dit dagligen, var det en tid jag är väldigt stolt över idag. Det lärde mig sälj vid en tidig ålder och kicken av att erbjuda något som fyller ett behov hos människor. Jag spenderade ytterligare tre somrar utanför varuhuset tillsammans med totalt 12 av mina vänner som jag anställde. Jag var den enda som var underlig nog att stanna kvar alla år…

Varför sökte du dig till Kinnevik? 
Detta har växt fram under en längre tid. Redan vid en tidig ålder såg jag dokumentärerna om Kinnevik och hörde talas om bolagen som kom från denna grupp. De andades utmanare, entreprenörskap och internationella ambitioner. När jag satt i ansökningsprocesser förra hösten och råkade trilla in på Kinneviks hemsida fick jag tillbaka den känslan. Bolaget är idag och har alltid varit i ständig förändring, vilket är enormt spännande och lärorikt att få vara en del av.

För en person som egentligen aldrig hade tänkt jobba för någon annan och ibland gått lite annorlunda vägar, kändes det väldigt naturligt att hamna på ett ställe med ett litet och avslappnat team som tillsammans med passionerade entreprenörer bygger bolag som fokuserar på att hela tiden göra livet lite bättre för konsumenter.

Vad tilltalade dig med LUMArollen?
Först och främst fanns en spänning i den mytomspunna historien kring LUMA-tjänsten som funnits sedan 70-talet och innehavts av 33 personer före mig. En sak är säker – det råder inte brist på roliga historier kring Lumarollen här på Skeppsbron 18 och tro mig, de skapas än idag.

Ju mer jag började förstå om hur Kinnevik ser ut idag och fick träffa människorna som jobbar här desto mer insåg jag att det i slutändan främst handlar om ett gäng väldigt duktiga människor som har kul ihop och vågar sticka ut hakan. När jag förstod det under rekryteringsprocessen blev det en avgörande faktor –  jag kände att jag måste få den här tjänsten.

Vad tror du att du kommer lära dig av detta år?
Man får ofta höra att det viktigaste man kan göra när man väljer sitt första jobb är att försöka hamna bland duktiga människor som man kan lära sig av – sådana finns det gott om här. Sen tycker jag att det viktiga på en traineetjänst är att få tillämpa teorin jag lärt mig på universitet i praktiken. Det gillar jag skarpt med Kinnevik, här vill man bygga långlivade bolag som verkligen förändrar branscher på riktigt.

Tittar jag framåt, så uppskattar jag att Luman efter året som trainee uppmuntras att söka sig vidare inom något av bolagen i gruppen. Att där få praktisk erfarenhet samtidigt som man har kvar ägarperspektivet i bakhuvudet känns som en oslagbar kombination för ens framtida karriär.

Beskriv rollen:
Jag skulle säga att det finns två huvudsakliga delar som man arbetar med. Den ena delen är det nära arbetet med ledningsgruppen där mycket är kopplat till nuvarande löpande projekt. Här ligger återkommande uppgifter som att förbereda material till ledning och styrelse, och man får även exponering mot diskussioner på högsta strategiska nivå. Det är ibland lite surrealistiskt för en nyexaminerad student men framförallt otroligt givande. Här ligger även något av det mest intressanta – mentorskapet med Kinneviks vd Georgi Ganev.

Den andra delen som man går in i mer och mer under tiden är projektbaserad och styrs både av vad som händer i bolaget och vad man själv tar för initiativ. Hittills har jag bland annat arrangerat workshops för våra portföljbolag och suttit med i en jurypanel för den ideella organisationen Reach for Change som Kinnevik varit med och grundat. Men jag har även röjt på lagret och hanterat tekniken på vår kapitalmarknadsdag, så det är verkligen högt och lågt. Det är en del av charmen och kräver att man är handlingsorienterad, nyfiken och har en ”can do”-attityd.

Ditt intryck efter fyra månader:
En talande kommentar som jag fick höra rätt tidigt under rekryteringsprocessen var att ”det enda som är konstant på Kinnevik är att allting alltid är i förändring”. Det var inte sista gången jag fick höra det och nu hör jag mig själv säga det rätt ofta när någon frågar om Kinnevik. Det är verkligen en dynamisk miljö och det är just det som är kärnan. Man växer lite varje dag och finner till slut ett lugn i att allt går att lösa med lite viljestyrka och när man tar hjälp av varandra.