Hejsan! Nu har vi traineer splittrats och skickats ut till olika team på IT-avdelningen för praktik. Jag och Jakob har hamnat på ICC, Integration Competency Center, som ligger under Jordbruksverkets IT-ArkitekturenhetICC ansvarar för integrationer (tänk “kommunikation”) mellan många av Jordbruksverkets system. I rummet där vi jobbar finns en skärm som visar hur mycket ICCs integrationer används per dag och den siffran brukar vanligtvis ligga runt 320-350 000. Det rör sig alltså ganska mycket information genom ICC och de kan beskrivas som spindeln i nätet. Det första Jakob och jag fick göra när vi kom till ICC var att bygga en egen integration. Det var en lärorik uppgift som visade tydligt hur olika system kommunicerar med varandra. Sedan integrationen blev klar har vi suttit med riktiga ärenden (JIRA) som behöver göras på ICC, men som inte är särskilt brådskande. Jag har suttit med en JIRA gällande “Techradar” det är ett program som visar vilka tekniker, plattformar, språk och verktyg som Jordbruksverket använder, prövar, evaluerar eller fasar ut.

 

Före

Efter

Problemet förut var att prickarna kunde hamna ovanpå varandra eftersom deras positioner slumpades fram, vilket kunde göra kartan svår att tyda om det förekommer många prickar. Ibland var man till och med tvungen att gå in och manuellt “dra isär” prickarna för att kunna se vad det står. Ett tidsslöseri, helt enkelt. Lösningen jag kokade ihop placerar istället prickarna i ett cirkulärt koordinatsystem (se bilden ovan). Det har varit klurigt att få till det, men samtidigt väldigt roligt. Jag tycker om problem där man tvingas analysera, tänka fram en design och slutligen implementera en  lösning.

Människorna på ICC är också väldigt trevliga och tar väl hand om mig och Jakob. Det är ett bra gäng med mycket humor (både bra och dålig) så den återstående tiden på ICC kommer nog att flyta förbi galant. Jag tackar för mig. Här är en bild på Jakob. Adjö!