Hej!

Nu har även jag fått äran att gästblogga här på Traineebloggen. Jag heter Jakob Lageryd och har precis som Alexandra och mina tidigare gästbloggande traineekollegor arbetat på JM sedan slutet av augusti förra året. Detta betyder att vi nu är halvvägs igenom programmet och att vi i dagarna fått sällskap av en ny årskull traineer!

För att presentera mig själv tänkte jag skamlöst stjäla Christoffers upplägg från tidigare gästblogg.

Namn: Jakob Lageryd
Ålder: 27 år
Utbildning: Civ.Ing – Industriell Ekonomi, LTH
Tjänst: Trainee inom Projektutveckling på JM Entreprenad
Block: 3/5 – Projektledning, JM AB Region Öst
Bor: Stockholm
Från: Stockholm

Till vardags arbetar jag på JM Entreprenad i Solna men håller för närvarande till på JM AB – Region Öst där jag gör mitt block inom projektledning. Eftersom jag är den enda traineen från vår årgång som hör till just JM Entreprenad tänkte jag ta tillfället i akt att snöa in lite extra på vad jag sysslat med där och vad som skiljer JM Entreprenad från övriga JM.

Före- och efterbild från produktionsblocket.

Före- och efterbild från produktionsblocket.

JM Entreprenad utgör en speciell del av JM koncernen eftersom man arbetar ”Business to business” och alltså bygger åt externa beställare. Detta kan jämföras med JM AB som enbart bygger i egen regi. Dessutom bygger JM Entreprenad heller inte enbart bostäder utan även kommersiella lokaler (ex. flygplatser, kontorsfastigheter och skolor) och anläggningsarbeten (ex. kajer, infrastrukturprojekt exploateringsarbeten). Därtill finns även avdelningar som är specialiserade på fasader och affärsutveckling.

Att ständigt arbeta mot en extern beställare gör att organisationen måste arbeta kundorienterat och säljande på ett annat sätt än övriga JM som arbetar direkt mot privatpersoner. Dessa arbetssätt är spännande på olika sätt och att genom traineeprogrammet få möjligheten att testa på båda delarna är väldigt roligt.

Att det är utomstående företag som är beställare av projekten medför att man i det flesta fall måste tävla om affären mot konkurrerande företag. Detta görs i regel genom att man lämnar in ett anbud till det beställande företaget där man har beräknat till vilket pris man kan genomföra projektet.

Det var med detta jag fick arbeta med under traineeprogrammets andra block och man fick snabbt respekt för att det kan vara en svår balansgång att komma fram till ett pris som är tillräckligt högt för att gå med vinst på projektet samtidigt som det ska vara lägre än vad konkurrenterna är beredda att gå. En helt klart viktig process att få insyn i!

Jag hann även med att arbeta med inköp samt genomföra en utredning åt verksamhetsutveckling på JM Entreprenad innan det var dags att packa portföljen och göra sig redo för nya arbetsuppgifter på Region Öst i Västerås. Det är nämligen där som jag nu har min arbetsplats. Projekten jag är involverad i är dock i Örebro och regionshuvudkontoret ligger i Uppsala så det blir en del farande mellan dessa platser. Samtidigt är det väldigt roligt att få se och arbeta på flera olika orter och JM-kontor. Det som känns bra är också att oavsett arbetsplats har alla kollegor varit väldigt trevliga och välkomnande vilket inte ska underskattas då man som trainee alltid är mer eller mindre ny på jobbet.

Kön ringlar lång inför VIP-lanseringen av ett av Örebroprojekten.

Kön ringlar lång inför VIP-lanseringen av ett av Örebroprojekten.

De projekt jag är involverad i är alla i olika skeden och just detta är bland de mest lockande aspekterna av projektledarrollen; att man från driva projekt från tidiga skeden med beslut om exempelvis utformning och målgrupp ända fram tills det att kunderna har flyttat in. Arbetsuppgifterna kan därför variera beroende på i vilket skede projekten ligger i. Under de senaste veckorna har jag exempelvis träffat kunder vid slutbesiktningar av ett nästintill färdigställt projekt, förberett en  presentation om projektidén för ett kommande projekt, analyserat köpanmälningar från ett slutsålt projekt samt arbetat med att ta fram en ekonomisk plan.

Såhär är det tänkt att ett av Örebroprojekten ska se ut när det står klart.

Såhär är det tänkt att ett av Örebroprojekten ska se ut när det står klart.

Det var en någorlunda komprimerad sammanfattning av mitt första år på JM, ha det bra!

/Jakob