När jag sökte till traineeprogrammet satt jag och frenetiskt googlade information kring själva antagningprocessen, så nu tänkte jag passa på att svara på alla frågor jag hade då!

Jag sökte produktionsinriktningen på Scania i Södertälje. Detta på grund av att det bäst passade min bakgrund (Civilingenjör inom Industriell Ekonomi med inriktning mot Logistik & Optimering) och att jag kände att jag då lättast kunde motivera det valet.

I mitt år (2016/2017) är vi 26 trainees, varav en Female Leader Engineer-trainee som är på Scania i ca 6 månader. Platsfördelningen under mitt år ser ut såhär:
Produktion: 4 trainees i Södertälje, 1 i Luleå och 1 i Oskarshamn
Logistik: 1 trainee (man ansöker till Produktion och Logistik, så egentligen har de tagit in totalt 7 trainees).
Sales and Marketing: 2 trainees, var av 1 är FLE-traineen.
Business Control: 2 trainees.
Finance: 2 trainees.
Human Resources: 1 trainee.
Inköp: 3 trainees.
Research and Developement: 6 trainees.
IT: 3 trainees.

Nu tänkte jag komma med praktisk information om hur processen gick till.

Visar processen för antagning till Trainee-programmet. Tagen från Scanias sida för ansökan.

Visar processen för antagning till Trainee-programmet

Steg 1 – Ansökan.
Det första jag gjorde var att skicka in ansökan. Betygen hämtade jag ut från antagning.se och överförde i ett Excel-dokument (i brist på bättre idéer). Min ansökan krånglade då det inte var möjligt att skicka in just Produktion – Södertälje. Så jag fick ringa till Scainia och förklara mitt problem, då hjälpte en kvinna mig och sa att jag kunde skicka in Produktion – Luleå istället så överförde hon i efterhand min ansökan till rätt ställe.

Steg 2 – Tester.
Efter jag skickat in allting så fick jag efter ett tag veta att jag gått vidare till att göra tester. Det är ett personlighetstest och ett logik-test som ska genomföras. Ett tips från detta är att göra testerna utvilad och att vara konsekvent och ärlig i personlighetstestet. Det logiska testet såg ut som alla andra logiska test man genomfört i ansökningsprocesser (eller kan liknas med Mensas tester för er som inte vet). Resultaten fick man direkt efter man gjort testet.

Steg 3 – Första Intervjun.
Efter att jag genomfört testerna ringde en kvinna från Scania mig (Scania-anställdas nummer börjar med 08-553, så ni vet när någon ringer) och sa att jag gått vidare till första intervjun. De sa vilken specifik vecka intervjuerna ägde rum och jag fick välja mellan några olika dagar och tider. Intervjun ägde rum i Södertälje fick jag veta och då jag var tvungen att flyga från Umeå till Stockholm och Södertälje för intervjun valde jag en eftermiddagstid så att jag inte behövde övernatta.

Väl inne i byggnaden för intervjun var det kanske 10 andra som samtidigt skulle ha intervju för trainee-programmet, av blandade inriktningar. Det började med att vi samlades i en sal med ungefär 10-15 personer till som hade haft intervjuer tiden innan oss. Då fick vi en presentation (på engelska) av en tidigare trainee. Efter det gick de som redan haft intervju hem och vi som skulle ha intervju blev inkallade en och en av en HR-representant.

Första intervjun varade i kanske 45 mintuer och var på svenska. Detta hade jag funderat lite över då all information som skickats ut under processen varit på engelska. Vi pratade lite om mina tester och om det jag beskrivit i min ansökan generellt.

Steg 4 – Andra (och sista) Intervjun
Det gick kanske en vecka från första intervjun tills Scania ringde mig och sa att jag gått vidare till andra intervjun. Detta skulle vara en “assessment day”. Denna dag var vi bara personer som sökt till produktion i Södertälje, vi var 6 personer där och av dessa 6 personer var det jag och två till som anställdes till trainee-programmet.

I informationen vi fick utskickad stod det att dagen skulle bestå av intervjuer och en gruppövning. Dagen började med gruppövningen, sedan åt vi lunch på Scania med HR-personal samt chefer och sist var det dags för intervjuer.

Gruppövningen:
Med gruppövning menades at vi fick ett produktions-case vi skulle lösa i grupp inför chefer och HR-personal och sedan presentera. Då vi bara var svensk-talande på intervjun var även denna dag på svenska. Caset bestod av att vi fick ett produktionsproblem och 4 olika lösningar på problemet, vi skulle då komma fram till vilken lösning som var den bästa. Caset var ett riktigt problem som funnits på Scania och som de hade löst med hjälp av ett av de olika alternativen vi fått. (Min grupp löste inte caset enligt den korrekta lösningen men 2/3 av oss i gruppen fick en trainee-tjänst ändå, så var inte för nervösa inför case!)

Intervjuer:
Eftermiddagen bestod av 3 olika intervjuer. Först hade jag en intervju med en personal-ansvarig, sedan två intervjuer med två olika chefer. Den ena chefen jag hade intervju med jobbar på min anställande avdelning (motormonteringen) men är inte min anställde chef, han är ytterligare ett steg upp i ledet (ungefär min anställde chefs chef, fast på en annan avdelning än vad jag är).  Alla intervjuer jag var på var på svenska.

I övrigt så var det lite väntetid. Då småpratade jag mest med de andra som sökt eller med personalen från Scania som var där. Dagen avslutades med ett besök på Scanias Hälsocenter där vi fick fylla i en hälsoblankett samt genomföra ett hörsel- och ett drogtest.

Dagen efter intervjun ringde en tjej från Scania HR som jag träffat under gårdagen och sa att de ville erbjuda mig en tjänst. Jag kommer ihåg att jag aldrig varit så glad i mitt liv! Tackade ja direkt, grät av lycka och ringde mina föräldrar.

Det blev ett långt inlägg men jag kände att jag hade mycket att informera om!

Om ni har frågor besvarar jag gärna dessa, ingen fråga är för dum för att ställa.