Förra veckan var vi i SABOs traineegäng i Kiruna för modul 2 för Omvärldsanalys och Affärsmannaskap. Vad passar inte bättre än att då sätta sig in i de utmaningar som Kiruna står inför i och med den pågående och kommande stadsflytten. Hur ser framtiden ut och vad är det man behöver vara vaksam på när staden flyttas?

Kort sammanfattat så flyttas staden för att malmbrytningen orsakar sprickbildningar i berget som går in under Kiruna stad. Därför flyttar man stadskärnan med affärsverksamhet, stadshus, bostäder m.m. drygt 2 km. Gruvbolaget , LKAB står för kostnaderna för flytten.

Vi fick förmånen att träffa ett par av de aktörer som driver flytten, dels Kirunabostäders projektledare och Kiruna stads projektledare. Kirunabostäder står inför utmaningen att sälja de delar av sitt bestånd som ligger i flyttzonen och att bygga nya bostäder i den nya stadskärnan. De har samma problematik som alla andra bostadsbolag har och det är att deras kunder har svårt att klara de nya hyrorna som det blir med nyproduktion. Samtidigt har de inget annat val än att ersätta de hus som ligger i flyttzonen med nya. Vidare är det redan högtryck på den svenska byggmarknaden som gör att det dessutom är svårt att få tag i arbetskraft.

Kiruna stad har den unika uppgiften att koordinera och leda flytten av en stad, hur ofta görs det? Nästan aldrig. Det gör att det inte finns något facit eller liknande projekt att se och lära ifrån. De har antagit en enorm men också fantastisk uppgift. Jag blev paff över hur lite de har detaljstyrt byggandet av den nya staden. De har självklart en stadsplan och en utvecklingsplan, men den styr inte alls i detalj hur det ska se ut. Utan säger mer att i det här kvarteret ska vi ha bostäder, affärsverksamhet, ett stadshus, torg, park m.m. Sen är det mycket upp till entreprenörerna och byggbolagen att komma in med bra förslag. Min förvåning över detta kommer ifrån att i min vardag och verklighet har kommunen/ kommunerna en förmåga att detaljstyra exakt vad som ska byggas i sina mer och mer detaljrika detaljplaner, det gör att det blir knepigare för oss som bostadsbolag att bygga det mest lämpliga, smarta och effektivaste på platsen. Kan bara hoppas att fler kommuner ser på Kiruna och tar efter!

Vi besökte förstås även gruvan. Vi var “bara” ner 500 m från 0 nivån, men de bryter just nu malm på 1365 m under 0 nivån och man vet att malmkroppen är minst 2000 m djup. På bilden nedan är Louise (som också bloggar här) och jag framför en hjullastare modell större.

img_0094

 

Hela vistelsen var otroligt rolig och lärorik där vi i traineegänget äntligen fick träffas igen men också att se Kiruna och höra hur planen är att Kiruna ska bli. Sen gjorde det inget att vi missade kaoset som var i Stockholm förra veckan.

Här kommer lite mer bilder på bl.a Kiruna kyrka, stadshuset och gruvan.

img_0716

Kiruna Kyrka.

img_0696

Stadshuset. I bakgrunden skymtas delar av gruvområdet.

img_0714

 

Gruvområdet.