Go kväll!

Får först be om ursäkt för att det inte finns några bilder. Men beror på tekniska problem.

I skrivande stund är jag inne på min åttonde vecka som Business Intelligence Manager. Men innan jag skriver lite om vad jag gör idag så vill jag berätta lite om mitt första år som Fältsäljare på Home-kanalen. Alltså alla kunder till oss som säljer våra produkter till er, slutkonsumenter, som sedan konsumeras ”hemma” och inte direkt som exempelvis i ett café.

Jag börja med att sammanfatta mitt första år med ett ord: Händelserikt!

Jag har på mindre än ett år fått möjligheten att arbeta på två distrikt med två olika chefer, varit med om en organisationsförändring, hållit i två marketvisits, utvecklat kunder från att knappt ha haft något samarbete med Coca-Cola till att ha byggt om hela dryckesavdelningar och se två siffriga tillväxtsiffror från föregående år.

Men det roligaste för mig under mitt första år var att få arbeta och utveckla mina kunder i mitt första distrikt. Många av mina kunder som jag hade första 8 månaderna hade knappt fått några besök senaste året då det varit en vakant tjänst. Så det fanns en hel del potential samt att jag fick upptäcka Sverige. Mitt distrikt gick nämligen från Uppsala upp till Dalarna sedan till Skinnskatteberg (för er som inte vet googla) i väst. Nedan ser ni några bilder på vad jag har gjort ute i butik.

Mitt mest utmanande minne kommer nog från en Market Visit. Jag hade jobbat 1,5 månad i mitt nya distrikt i Stockholm City och jag skulle ha en butik som skulle ingå i en Market Visit rutt. En Market Visit är vad det låter, en visning av vår svenska marknad. Fast dessa Market Visits fokuserar på en liten del av vårt avlånga land. Men syftet med denna ”visning” är att visa hur vi kan exekvera våra strategier, genom vår bredda verktygsportfölj, i butik. Anledningen till varför detta var det mest utmanande var inte den korta tiden som jag hade arbetet på det nya distriktet, utan personen i sig som skulle se butiken. Personen var Dan Sayre, The President of Coca-Cola Company Western Europé, som startade sin karriär inom Coca-Cola Company år 1983. Alltså 33 år i Coca-Cola världen!! Jag var väl liiite svettig om händerna när man skulle presentera sig. Men efter 10 minuters genomgång av butiken som jag arbetat tät med så fick jag en klapp på axeln för bra genomförande och rätt var det var så åkte han vidare till nästa butik på rutten.

Nog om mitt första år! Jag har nu börjat på Strategy and Insights som analytiker. De första månaderna har varit hektisk. Jag har varit på ett antal utbildningar för att lära mig hur vi arbetar på Strategy and Insights men även de verktyg som vi arbetar med kontinuerligt. Det som är roligt är att verktygen som jag använder mig av används inom de flesta FCMG.företag, samt att många av de insikter som olika avdelningar använder sig av kommer från min avdelning. Det kan vara allt ifrån att veta hur stora vi är inom respektive region till att ta reda på om det är möjligt att lansera en ny förpackning av ett visst varumärke. Det är ad-hoc analyser till renodlade marknadsanalyser där vi ibland tar extern hjälp. För tillfället har jag ett par projekt som är i rullning, men det projekt som är mest intressant är vår Omvärldsbevakning. Denna bevakning kikar på de framtida trender, både möjligheter och hot, som kommer påverka Sverige och CCEP Sverige.

 

Nu har ni fått en liten insikt i det jag gör.

Ha det så bra så länge!