Som jag skrev i förra inlägget vill jag försöka mig på en liten sammanfattning om vad jag har gjort under mina tre första månader som trainee på JM. Så here we go, som man säger på svengelska, eller nått.

Det var en gång 14 små traineer som började jobba på en varsin byggarbetsplats, så kallat ute i produktion. Jag var en av dem och blev placerad i Kanalstaden som är ett område i Åkersberga precis vid en kanal (namnet Kanalstaden är en ledtråd) där vi bygger flerbostadshus. Detta projekt skulle komma att bli ett väldigt trevligt bostadsområde där massa människor skulle komma att leva lyckliga i alla sina dagar. Eeeh, ja.. Skämt och sido, det kommer att bli ett väldigt trevligt bostadsområde som angränsar en strandpromenad längs vattnet!

Vår roll har varit biträdande arbetsledare på stomme, alltså på ett projekt som är i stomskedet. Jag hade aldrig jobbat ute i produktion förut och visste verkligen inte alls vad jag hade att vänta mig. Känslan jag hade inför första arbetsdagen kan nog bäst beskrivas som skräckblandad förtjusning.

Första veckan var jag helt ute med hantverkarna, vilket var väldigt kul och lärorikt. De tog emot mig med öppna armar och lärde entusiastiskt ut så mycket de kunde (eller kanske snarare så mycket jag orkade ta emot…). Jag var med och gjöt en bottenplatta, agerade signalman vid loss och lyft med kranen, spikade (…eller ”hamrade” som jag nöjt kallade det tills någon barmhärtig själ rättade mig), borrade, men skuggade framförallt mest mina kollegor och frågade tusen frågor om allting jag såg.

Resterande 11 veckor spenderade jag främst i kontorsbodarna där jag försökte lära mig vad det innebar att vara arbetsledare och få ett grepp om hur de olika momenten och processerna i en byggnation på JM går till. Helt enkelt få en liten bit av den helhet jag så gärna vill ta med mig efter min två års tid som trainee.

Då i princip allting för mig var nytt har jag lärt mig massor. Framförallt ganska små saker som vad olika byggnadsdelar heter, hur en hantverkares vardag ser ut, hur snabbt saker och ting plötsligt kan gå där ute, hur viktigt det är att arbeta lösningsorienterat och hur viktig det är att kunna ta snabba beslut. Framförallt har jag fått ytterligare insikt i hur viktigt det är att skapa och upprätthålla relationer inom sitt arbete. Och hur avgörande sättet en kommunicerar på som både ledare och medarbetare är för resultatet.

Min sista dag förra onsdagen avslutades med prinsesstårta och presenter av mina fina kollegor. Tack för den här tiden! Det är självklart tråkigt att lämna alla trevliga människor där borta, men det ska också bli kul att få prova på projektering de näst kommande fem månaderna och se hur allt jag (förhoppningsvis) har lärt mig kommer till användning. Och det här med att jag lämnar arbetskamrater i Åkersberga är kanske lite väl dramatiskt eftersom jag faktiskt har fått reda på att jag kommer fortsätta med projekten i Kanalstaden under min tid på projektering också. I’ll be back så att säga, mohaha! Lite då och då i alla fall 😉

Ha det så bra så hörs vi nästa gång! 🙂