För närvarande känns det som jag är väldigt bortskämd med min tillvaro som trainee. Jag får betalt för att lära mig saker, till skillnad från de åren på Högskolan då mitt bankkonto led en svår tid med till största delen utgifter.

Nu har ännu en vecka sprungit förbi. För oss har det inneburit en vecka med Linux vilket har varit den roligaste perioden hittills. Första dagen installerade vi miljön för Linux och gick  igenom lite grunder med bland annat kommandon för Linux. Vi påbörjade också att koda lite Shell Scripts som egentligen inte är annat än vanliga Linux kommandon samlade i en fil. Filen eller scriptet som det nu kallas går sen att starta vilket gör att varje kommando (rad i filen) körs i turordning.

1
Här ser vi Patrik Gräser som har varit vår lärare och guru för veckan.

 

En av utmaningarna vi fick under veckan ser vi i nedanstående bild där vi skulle spela ”Ping-Pong” mellan deltagarnas datorer. Problemet skulle lösas med hjälp av Shell Scripts.

2
Instruktioner för Ping-Pong.

 

För mig som inte kodat i Linux-miljö var det en utmanande och rolig uppgift att lösa. Under veckan har även fått möjlighet att lära känna Fredrik Björklund (befinner sig till höger i bild) som deltog i utbildningen i Linux.

3
Full aktivitet bland traineer, lärare och gästspelande Fredrik Björklund (eller Björkis som han tydligen kallas)

 

Veckan avslutades med det vanliga mötet med retroperspektiv. Sedan ett par veckor tillbaks har vi som traineer varit ansvariga för retrospektivets utformning och genomförande. Den här gången var det min och Mousamers uppgift att hålla i mötet. Efter diskussion kom vi fram till att använda en metod som kallas för ”hot-air ballon” där man placerar post-it lappar inom två områden (”hot air” och ”sandbags”). Vi valde att utöka metoden med förbättringar vilket symboliseras med saxar (klipper av sandsäckar för att få projektet att lyfta). Vi delade även upp ballongen i två delar, en del där Linuxveckan behandlades och en andra med vårt projekt och samarbete. Resultatet hittar ni i nedanstående bild.

4
Retroperspektiv, Hot-air ballon.  http://www.funretrospectives.com/hot-air-balloon/

Sammantaget har det återigen varit en givande vecka som jag vet att vi traineer och lärare uppskattat.

Perspektiv

Under traineeperioden har jag kommit att tänka vår traineegrupp och åldersskillnaden som finns inom den. Jag har aldrig känt mig gammal och gör det fortfarande inte. Men när jag rensade ur garderoben insåg jag att jag var på väg att slänga ett par träningsbyxor som snuddade vid samma ålder som en av traineemedlemmarna. Otäckt!

 

På återseende! =)