En av faddrarna sa i början av traineeprogrammet till mig att inte ha så bråttom. Jag ville koda, jag ville jobba, jag ville åstadkomma något vettigt och användbart. Nu genast. Han sa att det kommer och det kommer att gå fort. Allt jag kunde tänka var ”inte fort nog”.

Såhär i efterhand så hade han rätt. Det går otroligt fort. Utbildningsperioden flög förbi, praktiken har flugit förbi också. På måndag börjar den fasta placeringen, då vi ska praktisera i ett team i tre månader. Jag gissar på att det kommer gå minst lika fort, om inte fortare eftersom vi inte kommer byta uppgifter hela tiden utan kan fokusera på ett team och dess uppgifter. Nu saknar jag utbildningsperioden lite, för väl ute i verksamheten så finns inte tid till det. Ja vi lär oss otroligt mycket, men allt som oftast så har vi inte tid att sätta oss ner och lära oss om något specifikt, exempelvis JavaScript. Utan det blir att vi får ta tag i det när vi har en uppgift som innehåller det.

Det jag försöker säga är att du ska ta vara på den utbildningstid du får i början, ta det lugnt och stressa inte. För det kommer att gå fort. Utnyttja tiden och lär dig så mycket som möjligt. Försök klura ut vad du vill jobba med, vad du brinner för. Sen under praktiken kan du justera detta utifrån det du får testa på. Har du som mål att du vill bli lead developer, team leader, testare eller vad du nu brinner för, så glöm inte bort det under praktikens gång! Det väldigt lätt att sätta sig i ett team och stormtrivas, men det är inte alltid som det teamets åtaganden hjälper dig på vägen mot ditt mål.

Några punkter som jag har kommit underfund med under programmets gång:

  • Kom ihåg DITT mål.
  • Ha inte bråttom.
  • Utnyttja tiden.
  • Lär dig hur just du lär dig saker.
  • Skapa kontakt med någon som gått traineeprogrammet innan dig,
    de bits inte och de sitter på en massa bra kunskap!
  • Försök koppla det du lärt dig på universitetet till det du gör nu.
  • Testa nya saker.
  • Bananer är det bästa mellanmålet!

 


 

En kort uppdatering om vilka team vi ska till:
Jag (Isabel) är placerad i projektet Jorden.
Emil och Martina kommer att vara i DreamTeam.
Martin kommer att få vara både i Team Seals och i ett (för oss) nytt team som heter TeamEtt.
Linnea och Fabian kommer att vara i projektet Atlas.

/Isabel