apfelstrudel

Fika – Apfelstrudel med glass, mums!

Nu har jag lämnat Tyskland efter lite drygt två månader och är tillbaka på Stockholmskontoret lagom till att få lite vinterväder innan plusgraderna kommer.

Även om det är skönt att vara hemma igen så har det varit väldigt spännande och lärorikt att få prova på att jobba i Tyskland ett tag. Den tyska företagskulturen är lite mer hierarkisk, lite mer formell och de äter mer schnitzel till lunch, men annars är det mesta som i Sverige. Och då Octapharma är ett internationellt företag och vi har en gemensam kultur så märktes det väldigt tydligt att det var andra Octapharma-kontor och fabriker jag besökte, och inte vilket tyskt företag som helst.

Men det roliga med att besöka andra länder är ju just de där små skillnaderna som gör att man märker att man inte är hemma. Som den dagen då det snöade och ett gäng kollegor kom in till kontoret lite senare än vanligt. Förklaringen var regeln att du måste skotta och sanda/salta din trottoar mellan kl 07 och kl 20. Om någon ramlar och bryter ett ben eller liknande framför ditt hus under denna tid så är du ansvarig. Alltså kom personer in sent för att de sopat bort snön så att ingen skulle skada sig framför just deras hus den dagen.

Annars har det mest givande varit att se processer och avdelningar som vi inte har i Sverige, framförallt Forskning och Utveckling i Heidelberg. I Stockholm, som framförallt är en produktionssite, är det alltid väldigt mycket fokus på vad som händer just nu. Inköp av material, produktion, frisläppning av batcher, allt handlar om vad vi tillverkar den här veckan och vad vi ska tillverka resten av året. Inom F&U har man ett helt annat tidsperspektiv, den analysmetod man utvecklar idag kanske inte kommer komma i kommersiellt bruk förrän om flera år. Det var häftigt att se.

I Stockholm kommer jag nu att vara placerad på Teknikavdelningen ett par veckor, och sedan närmar sig slutet på traineeprogrammet med rasande takt. Och vad som händer då ska bli spännande att se!

/Hanna

heidelberg bro

Alte Brücke, Gamla Bron i Heidelberg

heidelberg utsikt

Utsikt från Heidelberg slott