Då var det dags. Mina nästan tre månader i Tyskland har nått sitt slut och nu sitter jag här och har fyra veckors ledighet framför mig. Inte något alla har och inget jag vill ta för givet. Efter alla sommarlov, julov och påsklov som jag har jobbat under studietiden känns det helt magiskt att inte bara få vara långledig – utan att också få betalt samtidigt. Betald ledighet. Wow!

Min tid i Tyskland kommer jag minnas som en tid av förvirring,  aha-upplevelser och Excel-knackande. Förvirringen i att arbeta på ett språk jag inte helt behärskar har bitvis varit total. Den utmaningen har varit stor men på något sätt gick det och det känns riktigt roligt att åka hem med ett tredje språk i bagaget. Aha-upplevelserna är en effekt av hur jag trodde att det fungerade på marknadssidan innan jag kom hit. Att komma ner och se hur det faktiskt går till har gett mig insikten att hur säker jag än känner mig på något så är sannolikheten stor att jag har helt fel. Facts first alltså. Sen var det ju det här med Excel. Ni har säkert också sett bilder från 9gag där en high school graduate tackar Wikipedia och Google för trogen tjänst. Jag tackar Excel (Google Translate får ett hedersomnämnande!).

När jag kommer tillbaka efter Semestern i Augusti påbörjar jag min fjärde och sista traineeperiod. Den kommer jag spendera på Scanias projektkontor som ansvarar för projektledning inom nyutveckling, vilket kanske framförallt berör R&D, inköp och produktion. Hur balanserar vi egentligen utvecklingsprojekten och skapar en bra projektportfölj? Hur gör vi för att kontrollera att det R&D utvecklar går att köpa in i tid och att leverantörerna lever upp till kvalitetskraven? Och hur lyckas vi fasa in allt nytt i produktion utan att onödiga kvalitetsavvikelser och  förseningar drabbar våra kunder? Framförallt – hur gör vi för att dessa tre väldigt olika avdelningar tillsammans ska arbeta mot ett gemensamt mål? Det ska jag försöka ta reda på i höst.

Fram  till dess önskar jag er alla en riktigt fin sommar 🙂