Den här veckan och förra är jag på logistikavdelningen – godsmottagning och kontroll av inkommande gods. Jag kan väldigt lite om logistik. Jag har läst bioteknik och entreprenörskap och det ingick inte många ord om logistik i den utbildningen.

För att lära mig mer träffade jag en av våra projektledare som jobbar med hur vi ska anpassa våra logistiklösningar för att de ska fungera även för framtida behov. Det var riktigt spännande. Det var många bitar jag inte hade tänkt på att man behöver ta hänsyn till, till exempel att varor som kommer på en pall kanske packas om så att de tar mer eller mindre plats, att förseningar kan göra mer gods behöver förvaras och så vidare. Mycket pyssel och knåp helt enkelt och svårt att räkna på hur det kommer se ut om några år.

Dessutom har jag hunnit spendera lite tid i centrallagret som ligger i Märsta. Lagret i Märsta är nytt sedan i höst så det var kul att se hur långt de kommit men också vad som finns kvar att göra. Till Märsta kommer råvaror som ska till fabriken och även färdig produkt. En stor del av arbetet är också att provta alla råvaror. Alla burkar och påsar öppnas och prover skickas till labb innan de blir godkända att användas i produkt, så det samt att väga upp varor till produktion har jag fått hjälpa till med.

Mitt största intryck av logistikavdelningen är att det är mycket pappersarbete och dokumentation: Varor som ska föras in i lagret, märkas om och flyttas mellan lagerplatser. Prover ska märkas, temperaturdiagram från kyltransporter registreras, plocklistor göras och mycket, mycket mer. Allt detta är tidskrävande men också nödvändigt för att fastställa att vi kan producera säkra produkter, och eftersom det är högsta prioritet så måste det såklart genomsyra alla delar av verksamheten.

Glad valborg!

/Hanna