Den här veckan har bjudit på lite av varje. Jag har bland annat varit på kurs där jag fick lära mig att hitta i systemdjungeln (som man så ofta hittar på större företag) på R&D. Därifrån fick jag med mig många bra tips som kommer underlätta min vardag – det gäller att stå på god fot med IT-systemen! Mina projekt har hunnit komma igång nu också där jag har några typiska kontruktörsprojekt men också ett utvecklingsprojekt i gränslandet mellan R&D och inköp, vilket passar mig bra eftersom jag sedan min förra period har ganska bra koll även på hur inköp fungerar.

Idag under eftermiddagen presenterade en exjobbare som suttit med min grupp här på R&D under hösten sitt exjobb. Kul att höra hur det gått och lite bonus att det var någon annans och inte mitt exjobb det handlade om. Det var ju inte vansinningt länge sen det var jag som stod där! Innan dess var det fredagslunch med traineegruppen, något vi infört för att ses regelbundet under perioderna när vi sitter utspridda över företaget. Jag missade förra veckans fredagslunch så det var extra kul att träffa alla idag istället och höra hur de har det på sina nya avdelningar!

Sen har jag upptäckt lite annat kul i veckan också. Jag har tagit på mig att uppdatera kontaktuppgifterna till före detta traineer. Scanias traineeprogram drog igång på 60-talet (då kallades man elevingenjör) så ni kan tänkta er att den listan inte är helt kort. Det visade sig bli ganska roligt. Dels ser man verkligen hur många som trivs på Scania eftersom väldigt många som började under 90- och 00-talet är fortfarande kvar på företaget. Dels har de väldigt varierande och utmanande jobb. Du hittar före detta traineer bland verkstadschefer och affärsutvecklare såväl som i ledningsgruppen och till och med på VD-posten. Att så många stannar och de positioner de har inom bolaget idag ser jag som en grym kvalitetsstämpel på traineeprogrammet!