Nu har jag suttit på R&D i lite över tre veckor men jag har fortfarande inte skrivit någonting om min förra period. Under hösten jobbade jag som inköpare av elektronikdelar till våra lastbilar, bussar och motorer. Som inköpare samarbetar du mycket med t.ex. utveckling, leverantörer och logistik. För mig innebar det att jag var i kontakt med och lärde känna personer från flera olika avdelningar inom Scania och från andra företag, vilket blev en rolig del av jobbet.

Jag fick delta i projekt som var olika långt gångna. Eftersom tre månader inte räcker för att följa ett projekt från början till slut var det kanon att jobba parallellt med projekt i olika skeden. Projekten jag satt med var dels inom elektroniksegmentet men jag blev också inblandad i projekt inom andra segment och fick se skillnaden mellan de olika.

En av höstens höjdpunkter var att jag fick följa med till Holland i ett kvalitetsärende. Scanias inköpsavdelning har en grupp som arbetar med att säkerställa och utveckla kvaliteten på våra delar. I det här fallet handlade det om att tillsammans med en leverantör försäkra oss om att ett tidigare fel inte skulle kunna uppstå igen. Det var både nyttigt och roligt att få komma ut och se en leverantörs verksamhet på plats, förstå deras processer och hur de arbetar med våra produkter. Det hade egentligen ingenting att göra med något av mina inköpsprojekt men jag ville se så mycket som möjligt av inköp under min tid där så jag fick följa med ändå – väldigt värt.

Jag hade en toppenperiod på inköp och en väldigt bra första tid på Scania. Eftersom inköp är min hemmaavdelning där jag är anställd och har min chef är planen att jag ska tillbaka dit när traineetiden tar slut i november. Det ser jag verkligen fram emot (speciellt att få sitta vid förhandlingsbordet) även om det är mycket jag vill hinna med först. Då är det skönt att jag har mer än halva traineeprogrammet kvar innan dess!