Snart är det jul! Det förbereder vi oss på här på kontoret genom att tända lite ljus, dekorera med gran och äta saffransklipp. Alla är lediga för det är röd dag. Förutom jag, då!

Den 24e kommer jag att vara on call, d.v.s. jag kommer att vara tillgänglig hela dygnet för LME Clear, utifall någonting dåligt mot förmodan händer i deras system under julafton. Det råkar nämligen vara så att den 24e inte är en helgdag i London, eftersom de firar jul dagen efter, och då är börsen stängd. Det betyder såklart att jag kommer att sitta och dricka glögg med telefonen redo utifall någon ringer.

Det här för mig naturligt till det jag egentligen tänkte berätta om i det här inlägget, nämligen varför är börser stängda på juldagen? Det är ju egentligen ganska konstigt tycker många, eftersom moderna börser är elektroniska och många skulle nog kunna vara öppna dygnet runt. På samma sätt finns det fortfarande en ”ring” på LME (och ett tradinggolv på NYSE –https://gemsonwallstreet.files.wordpress.com/2013/02/each-bank-has-its-own-booth.jpg), som Johan berättade om tidigare.

Börser och clearinghus, har jag lärt mig, är både väldigt intresserade av modernisering (nya, snabbare och stabilare system för att möta efterfrågan och konkurrens) och av traditioner. Ett exempel på traditioner som fortfarande är viktiga för LME är ringen, och något som kallas för 3M-kontrakt (forwards som expirerar om tre månader). Anledningen till att 3M är viktigt är att det tog så lång tid år 1877 för koppar att levereras till England från Chile.

De här traditionerna tillsammans med den moderna tekniken gör finansbranschen väldigt intressant: det är mycket maskiner, high frequency trading, blixtsnabb matchning och avancerade riskberäkningar – samtidigt är det mycket människor, magkänsla och traditioner som leder till hög likviditet, god prissättning och bra övervakning.

Blandningen är spännande, inte minst för matematiker som jag, som tycker om komplicerade och oväntade samband. Nog för mig för idag, men jag lämnar er med en liten artikel om NYSE, en både modern och traditionell börs: http://www.investopedia.com/articles/basics/03/103103.asp