Hej, mitt namn är Erica Soltanieh och jag är första Business Technology (IT) Graduate för Norden. Min motsvarighet har funnits i andra länder i ett par år men det här är första året som Sverige får sin alldeles egna graduate till IT avdelningen.

Jag pluggade fem härliga år på KTH vilket resulterade i en Civilingenjörsexamen inom IT med en Masterinriktning inom Industriell Ekonomi. Jag kände mig helt klart redo för att ge mig ut och springa upp för den där karriärstrappan som alla pratade om. Jag visste förstås inte vad jag ville jobba med och ännu mindre om vad jag var bra på. Det enda jag visste var att jag skulle minsann jobba för ett stort bolag som skulle ha ett hav av oändligliga möjligheter och jag skulle dyka rätt ner där och visa vad jag kan. Det blev ju som jag hade tänkt mig också, helt plötsligt fick jag börja hos världens största varumärke, en bättre start kunde jag inte tänka mig!

Mitt första år på CCE har fått med sig fem uppdrag, två små och tre stora med olika roller i varje. Det allra första gick ut på aktivera en viss funktionalitet för en viss avdelning som IT hade försökt med i ett par år men det hade inte riktigt blivit av. Jag skulle lägga upp en projektplan, ansöka om budget, ansöka om tid hos projektmedlemmar, planera vad som behöver göras, slutföra delleveranser och rapportera till ledningen. Jag kommer ihåg att jag tänkte, herregud var börjar man någonstans, vem är vem och vad heter vad. Och paniken att inte veta var man ska börja!

Eller mitt andra och tredje uppdrag som bestod av ett hav av användare, experter , konsulter att memorera och ett par stycken nya system och processer att lära sig och jag tänkte återigen att jag kommer aldrig  komma ihåg allt det här ju. Men man kommer ihåg! Och man kommer långt med envishet också! att bara helt enkelt göra så många försök att man till slut lyckas och det är ju just därifrån det roliga stadiet börjar och man kan avancera och småningom bli bäst på det. Och man får inte glömma att alla dessa försök som man ska göra på vägen för att komma till det där avancerade expert stadiet kan ju omöjligt vara felfria och alltid snabba. Jag har lärt mig att om man vill minska antalet felförsök avsevärt ska man våga fråga om hjälp och våga ställa fler frågor på vägen och hela tiden gå tillbaka om det dyker upp nya funderingar. Dessutom sparar det mycket värdefull tid!

Så det har egentligen inte bara varit en karriärtrappa att stega uppför, det har hela tiden stått en alldeles egen personligutvecklingstrappa bredvid och det är för att de helt enkelt hänger ihop. För att inte stappla på den där karriärstrappan så gäller det att kliva ur sin comfort zone, våga testa lite, våga faila lite, samla stora och små erfarenheter, reflektera och få den där känslan av ‘..herregud var börjar man någonstans, vem är vem och vad heter vad.’ att blekna mer och mer.

Det har varit en sjukt spännande resa och jag har en känsla av att det kommer bli ännu fler möjligheter att dyka rätt ner i som kommer kännas både roliga och läskiga, som att presentera mitt första år för IT leadership teamet nästa vecka 🙂