För ett inlägg med denna rubrik en måndag i juli känns det rimligt att förvänta sig att det skall handla om min ledighet och hur det känns att gå från långa universitetssommarlov till begränsad semester. Men nej, inlägget skall handla om just tiden för semester.

Att vara svensk innebär att vi hela livet vuxit upp med vuxna runt omkring oss som varit lediga flera veckor i sträck under sommaren och samma gäller för en hel del andra barn i Europa. Charmen med att jobba i ett globalt företag är att man får nya perspektiv. Självklart visste jag att resten av världen inte checkar ut från sina arbeten under minst 3 veckor på sommaren, men ändå har jag fått nya insikter.

Att som indier plocka ut semester en hel vecka i sträck är högst ovanligt. En långhelg här, en långhelg där och så lite festivaler på det, är så det ser ut. Att då förstå sig på att huvudkontoret för det företag man jobbar för i princip ”stänger” flera veckor under svenska sommaren blir väldigt svårt. Den indiska marknaden rullar ju på som vanligt. Och det är alltså nu, när jag själv fått känna på hur det är när autosvaret i Outlook kommer som säger att personen jag vill prata med återkommer först om 4 veckor som jag förstår den oerhörda lyxen i att kunna hävda så mycket sammanhängande ledighet.

Självklart är det inte helt lätt att ställa om från tidigare 10 veckors sommarlov till i år 3 veckors semester, så studenter, njut så länge det varar. Men jag återkommer senare med en rapport om hur det kändes att ha lön och vara ledig samtidigt…

Ha det så skönt i dessa semestertider!