Att vara trainee innebär möjligheten att se skilda funktioner i företaget och med det kommer tillfället att arbeta med många olika människor. Tre månader är en relativt kort tid på varje position, men samtidigt hinner man under den tiden jobba många timmar och dagar med sina kollegor.

Att jobba i Indien är ibland ganska likt att jobba hemma i Sverige, men många gånger är det även väldigt olikt. Att teamet jag jobbar i både består av indiska och svenska kollegor ger en ny dimension till arbetet. Mina indiska kollegor är mycket kompetenta, men de är indier, inte svenskar.

Att göra listan med likheter och olikheter oss emellan lång, skulle inte vara svårt. Nöjer mig dock med att dela några upplevelser hittills:

  • Att uppgifter, lösningar och arrangemang är ordnade och helt klara har för många indier en lite annan betydelse än för oss svenskar. En produkt kan vara ”framme” hos Scania i Indien, men i själva verket är den i tullen. Kan bidra till viss förvirring.
  • Nej har visat sig vara ett svårt ord. Att ställa frågor kräver därför lite mer eftertanke.
  • Mat är extremt viktigt för indier. I lunchrummet delas mat mellan varandra och smakprov från varandras lådor och skålar delas gladeligen ut. Jag har svårt att se att detta härliga beteende skulle ske där svenska matlådor äts.
  • Sist men inte minst har vi den svårtolkade huvudskakning från sida till sida. Till en början förstod jag inte alls, men nu börjar denna ”instämmande” gest bli något jag nästan tar efter. Googlade precis beteendet och insåg att jag inte var ensam om att vara förvirrad kring betydelsen.

Vi svenskar har också våra egenheter, men det är inte lika enkelt att se sina egna. Jag borde be någon av mina indiska kollegor att göra en liknande lista om oss.

Tanken var att detta inlägg skulle lagts upp tidigare, men jag har varit på äventyr hos en gruvkund på den indiska landsbygden vilket nästa inlägg kommer beskriva mer i detalj..