Hej,

Hoppas ni har det bra idag! Arbetet som trainee i MarkitSERV-projektet fortsätter, nu i rollen som ”kravare”. Officiellt är det i alla fall vad jag arbetar med, i verkligheten behöver man se till projektets behov och anpassa sig. Det kan leda till väldigt spännande kombinationer, speciellt då man är trainee och redan, utöver kravrollen, har erfarenhet utav rollerna testare och utvecklare. Då kan man hoppa in och hjälpa till med nästan vilka problem som helst!

För att ta ett exempel så börjar vi närma oss nästa release till vår kund. Av den anledningen har många övergått till att i huvudsak testa och omtesta buggfixar, däribland jag. Tänk att du hittar en bugg som testare och precis vet hur man som utvecklare ska göra för att fixa den. Just nu är jag i rollen som testare så jag skriver först en buggrapport men får höra att de andra utvecklarna har fullt upp för tillfället.

För att avlasta utvecklarna plockar istället jag upp buggrapporten, nu i utvecklarrollen, för att rätta till problemet. Under tiden inser jag att de dokument som beskriver hur funktionaliteten som buggen påverkar ska bete sig inte är tillräckligt tydliga. Innan jag kan gå vidare behöver jag konsultera en kravare som är kunnigare än mig i området, så jag gör det. Kravaren i fråga har dock väldigt mycket annat på bordet, en release närmar sig trots allt och att sätta sig in i något nytt kanske inte är lockande. Från kravaren får jag förtydligandet jag behöver för att fortsätta med min buggfix men han/hon hinner inte med att uppdatera dokumentationen. Det kan däremot jag göra, jag har området som ändringen gäller i färskt minne och behöver inte sätta mig in i så mycket nytt för att göra de nödvändiga ändringarna.

Dags att hoppa in i kravrollen! Jag gör de nödvändiga ändringarna i dokumentationen och förtydligar där det behövs. Som utvecklare kan jag nu slutföra mitt arbete och checka in buggfixen i vår kodbas, great success!

Där tar mitt arbete på bugfixen slut. Om ni har läst Johans utmärkta inlägg om hur man hanterar en bugrapport på ett professionellt sätt vet ni att någon måste testa min buggfix för att försäkra sig om att den faktiskt fungerar. Den personen är dock inte jag, man ska inte testa sitt eget utvecklingsarbete (förutom genom att skriva unit-tester) om det inte är ett nödfall.

Man skulle kunna kritisera arbetssättet ovan för att inget utav momenten, då de utförs utav mig och inte en specialist, går lika snabbt som de annars hade gjort. Det finns också en stor fördel i att olika ögon granskar ett problem och ifall man själv bär bugfixen genom tre fjärdedelar utav bugghanteringsflödet går man miste om den effekten. Vad man istället vinner är att övergången mellan de olika faserna i flödet sker smidigt. Man är redan insatt i problemet och det blir färre pauser för att introducera andra till buggen.

Jag tycker att scenariot beskriver den flexibilitet man får utav att genomgå trainee-utbildningen. Det är en väldigt häftig känsla att veta att man kan prata med testare som en testare, utvecklare som en utvecklare och kravare som en kravare. Det är en bredd man som nyanställd och icke-trainee kanske aldrig kommer att få. Då man börjar som specialist från dag ett kan det efter ett tag vara svårt att bredda sig i samma grad eftersom att man kanske blivit en av företagets experter på ett specifikt område och fortfarande behövs där. Då känns det istället bättre att börja väldigt brett och få testa på nästan alla roller som finns innan man går vidare och specialiserar sig.

Alla dagar ser knappast ut som den jag beskrev men någon dag i veckan den senaste månaden har jag arbetat i alla tre områden. Varje gång det händer känns det så oerhört coolt att man faktiskt väldigt flytande kan hoppa in i olika arbetsuppgifter.

Det var allt jag hade att säga för den här gången! Till er studenter som pluggar inför de sista tentorna innan sommaren vill jag säga lycka till! Om du är i slutet av utbildningen och skriver på exjobbsrapporten i rasande takt vill jag också tipsa om att vi fortfarande tar in ansökningar till nästa omgång utav traineeprogrammet. Så titta upp från skrivandet ett tag och skicka in en ansökan, utbildningen är grym och branschen är högintressant. Sista ansökningsdag är 30:e maj så tveka inte!