Hej! Jag fick den stora äran att göra ett gästinlägg här på Emmas blogg. Ett erbjudande man helt enkelt inte kan tacka nej till! Jag heter Erik Hultgren och är Trainee på Scania IT. Jag tänkte berätta lite om vad jag pysslar med och vilka möjligheter det finns inom IT på Scania. Först och främst är IT stort även på ett industritungt företag som Scania. Enligt senaste rapporten är vi cirka 800 personer på Scania IT! 630 personer är placerade i Sverige medans resterande finns i övriga länder.

Min tid hittills som Trainee visar lite på den spännbredd som finns inom IT. Många tänker nog att vi sitter med huvudet nere och programmerar samt dricker Jolt cola, för att sedan åka hem för att fortsätta med att nöta kod eller spela spel. Den möjligheten finns självklart med om man är intresserad av det, men IT kan innebära mycket mer än så. I min första period arbetade jag i ett Agilt IT-projekt vilket bland annat innebär att man delar upp leveranser för att säkerhetsställa kundnyttan. Mitt uppdrag gick ut på att identifiera kopplingen mellan kunden och projektet för att säkerhetsställa att vi levererar nytta för kunden och inte bara ytterligare ett IT-system. Detta innebar en hel del processmodellering men även kontakt med verksamheten.

Idag sitter jag på en helt annan avdelningen och arbetar med incident- och problemhantering. Det kan vara allt från att produktion står stilla på grund av något IT relaterat fel eller att någon applikation för ekonomiavdelningen inte fungerar som den ska. Då skapas en incident för att ordna en snabb workaround så verksamheten kan återgå till arbetet. Nästa steg i processen är att identifiera rotorsaken så att samma incident inte händer igen. Detta är en utmanade men samtidigt väldig rolig uppgift då det kan hända saker när som.

Om cirka en timme börjar en puls som vi kör varje vecka för att sprida information om incidenter och problem. Samtliga siter från världen ringer även in för att vi ska kunna få en förståelse om hur olika problem och incidenter påverkar verksamheten. Ett av mina uppdrag är att titta på hur vi kan förbättra och effektivisera denna puls.

Nej, nu ska jag iväg och köpa en Jolt cola för att sedan återgå till arbetet!

//Erik Hultgren