Utvecklingsblocket är i full rullning och timmarna man får över då man inte har kurser så skriver vi kod inom de kundprojekten vi är tilldelade. Men jag tänkte berätta lite kort om hur vi spenderade denna torsdag.

05:00Väckarklockan ringer.

05:35Kläder på, hoppar in i bilen och kör för att plocka upp Maryam och Oskar inför dagens Stockholmsresa.

06:35Flyget lyfter mot Stockholm.

07:35Touchdown på Arlanda. Vi hoppar in i en taxi och beger oss till frihamnen.

08:40Anländer i frihamnen där vi ska på studiebesök hos Stockholmsbörsen, NASDAQ OMX.

NASDAQ OMX

NASDAQ(National Association of Securities Dealers Automated Quotations), är ett stort amerikanskt börsbolag med säte i New York som 2008 köpte upp OMX. På den tiden så ägde OMX sju stycken av dom nordiska och baltiska aktiebörserna, inklusive Sveriges. I och med detta uppköp så bildades då NASDAQ OMX Group Inc, vilket nu driver Stockholmsbörsen.
Precis som Cinnober, så utvecklar och säljer NASDAQ egna börs- och aktieplatformar till handelsmarknader runt om i världen. Den stora skillnaden mellan Cinnober och NASDAQ är att NASDAQ även driver egna börs- och clearinghus runt om i världen, medan Cinnober står som en helt oberoende produktleverantör. Detta tror jag ger Cinnober ett plus i kanten när det kommer till konkurrens, då man som oberoende produktleverantör får större trovärdighet då man inte är bundna till en specifik börs, istället för att att köpa in mjukvara från en konkurrerande börs.

11:00Efter en intressant förmiddag hos NASDAQ OMX där vi fick en introduktion till hur börsen opererar samt en lärorik rundvandring där vi fick kika på hur dom olika marknad & support-operatörerna jobbade, så lämnade vi frihamnen bakom oss för en promenad(tog säkert 40 minuter att gå) in till centrum i jakt på lunch. Stockholmsbörsen påminde bra mycket mer om vilket kontor som helst där dom anställda sitter vid sina datorer, än som en stor folksamling där man skriker ut ordrar till höger och vänster som man ofta föreställer. Nästintill all handel sker numera digitalt.

12:45Anländer vi till Cinnobers huvudkvarter.

13:00Kurs för protokollet FIX, vilket är ett populärt kommunikationsprotokoll inom finansiell-IT vilket kunder använder för att kommunicera externt med systemet, t.ex. för att lägga ordrar. Ett kommunikationsprotokoll är inom IT en samling regler som definerar hur två endpunkter kan prata med varanda och vilka “ord” som kan användas. Man kan se det som ett talspråk för datorer.

15:00Kurs för produktmodulen TAX, vilket är den smarta “kloss” man skickar FIX/EMAPI till vilket översätter alla externa protokoll till det interna protokollet. (se Maryams förklarande figur nedan)

16:55Dagens kurser är nu avslutade och vi beger oss tvärs över gatan till ett middagshak.

18:30Går till centralstationen och hoppar på Arlanda express vilket tar oss till flygplatsen. Väl där så avjuter vi en juice/smoothie i väntan på planet.

20:20Planet lyfter och den skakiga hemfärden påbörjas samtidigt som vindarna från stormovädret från Norge blåser in. Med tanke på hur illa starten gick så så hade vi inte höga förhoppningar på landningen.

21:20Phuu! Äntligen nere på marken i Umeå igen! Påbörjar hemfärd!