Min värld växer i varje möte med en ny människa, med varje steg jag tar och med varje tecken jag skriver. Upplevelsen av liv berikar varje dag.

Hej, mitt namn är Jonas Lindholm. Jag är inte en Trainee. Än. Som student vid Umeå universitet har jag länge funderat över vad som händer sen, efter exjobbet men före pensionen. Vilka öppningar finns det in till arbetsmarknaden? Alla inlägg jag har läst här på Traineebloggen vittnar om drivna entusiastiska personer som med facit i hand upplever mycket och blir många erfarenheter rikare. Motivationen som lyser igenom inlägg efter inlägg smittar av sig och jag finner mig själv peppad, taggad, redo att själv ta en plats. Men varför skriver jag här?

Traineedagen syftar till att samla företag med traineeprogram under en dag så att du som besökare kan skaffa dig en ordentlig bild av vad det innebär att vara trainee, vad som krävs och vad du kan göra för att öka dina möjligheter att komma in på ett traineeprogram.

Det är anledningen! Det är anledningen till varför jag just nu sitter och har svårt att fokusera på dagens agenda. Mina tankar är på fredagen, där min värld skall växa ännu lite till. Under Traineedagen kommer jag anstränga mig för att låta de som inte får chansen att vara med på plats, ändå få ta del av det som sker. Det kommer bli en fantastisk dag i huvudstaden med massor av fantastiska upplevelser och jag hoppas innerligt att ännu fler tar chansen att inte nöja sig med att sitta hemma och läsa om det nästa år, utan ser till att vara med på plats.

Jag nämnde inledningsvis att jag är student vid Umeå universitet och jag tänkte kort presentera min utbildning. Mitt huvudämne är informatik och programmet heter Beteendevetenskapligt program med inriktning mot IT-miljöer, vilket resulterar i att jag kommer ta ut en Fil.kandidatexamen med huvudämne Informatik och inriktning beteendevetenskap och IT-miljöer. Det krävs ofta en kompletterande förklaring, då många inte direkt kan associera informatik någonting …verklighetsnära. Jag tycker Linnéuniversitetet har en bra förklaring på sin hemsida som jag ofta delar med mig av:

Vad är informatik?
Informatik handlar om hur information används av människor, hur teknik används för att kommunicera och hur system byggs upp för information och kommunikation. Detta innebär att samspelet mellan människa och teknik i ett socialt sammanhang är centralt samt att förstå teknikens möjligheter och begränsningar. Vi utvecklar och utvärderar informations- och kommunikationsteknik i relation till individer, arbetsgrupper och omgivande samhälle.

Nog om mig,
Har Du något tips till mig som skall åka på Traineedagen? Du som kanske är en arbetsgivare eller är Trainee idag. Vad bör jag förbereda och planera inför? Kommentera gärna så plockar jag med det i mitt nästa inlägg.