Traineedagen stormar framåt och tiden flyger. Det finns ingen chans att hinna vara med överallt utan det gäller att ta vara på de situationer man råkar hamna i helt enkelt. Några studenter som inte fick plats på ett seminarium uttryckte enorm glädje efter att ha deltagit på ett annat, för att nämna ett exempel.

Efter förmiddagens mingel har jag nu hunnit sitta med på ett seminarium, det var Trafikverket som lockade och för att hinna dit var jag och tre vilsna studenter från Lund tvungna att forcera dörrarna och kasta oss ned för trapporna från mingelvåningen på plan 11 till seminarievåningen på plan 4. Innanför porten till seminarelokalen väntade Susanne Ingo som med ett glatt humör presenterade en inblick i Trafikverket under en halvtimme som kändes 5 minuter lång.

Efter seminariet tog jag med mig Rolf från Trafikverket in i hissen och förhörde honom om verket, om hans roll i det hela samt en lång utläggning om hur intressant det kan vara med demografi och logistik. Väl uppe på mingelplanet igen visade det sig att Rolf visste massor men inte allt om själva traineeprogrammet så vi tog en lunch tillsammans med hans kollegor som jag just nu tyvärr glömt namnet på. En sak värt att tänka på till nästa mässa: servera inte segt bröd, det går inte att äta och prata samtidigt!

Många av traineeplatserna är baserade i storstäderna men nästan samtliga lockar med förmånen att ha praktiker på olika platser under sin traineeperiod. Den känslan jag får när jag är här, är att företagen i Västerbotten har alla möjligheter att tävla om arbetskraften jämfört med de företag som finns representerade här. Alla här pratar om en trend, nämligen den att fler och fler företag erbjuder traineeprogram. Dagens mässa är en tydlig konsekvens, förra året hade mässan 11 utställare och i år är den siffran fördubblad.

Nu ser jag fram emot en eftermiddag med seminarier, det börjar med Siemens och fortsätter med ABB för att sedan avrunda med Microsoft. Jag lägger upp lite fler bilder för att ge er en bild av min omgivning just nu.

Jag och några studenter springer i trappor för att hinna!

 

Trafikverkets Susanne lär känna sin publik på seminariet

Många ivriga seminariedeltagare på Trafikverkets pass

Trafikverkets anställda reflekterar över seminariet.