Idag är det en dag kvar till midsommar, en vecka kvar till semestern, och en månad kvar till att jag tillträder min nya tjänst. Vi börjar från början.

Imorgon är det midsommarafton, den tidpunkt på året när dagen är som längst och natten som kortast.  Jag läste i tidningen i morse att midsommar är den högtid när SMHI har flest telefonsamtal på hela året. Gratistidningen på tåget i morse hade även gjort en ungefärlig uträkning på hur många artiklar som skrivits i Sverige om midsommarvädret den senaste månaden, och siffran översteg 10 000 (!) artiklar. Fint väder under Sveriges högtidsdagar är en viktig fråga, det är bara att konstatera. Sol på midsommar och snö på julafton, då håller alla tummarna så hårt att knogarna vitnar.

På mitt kontor på Helsingborg business Region strålar dagens fina väder in genom det öppna kontorslandskapet. Det känns otacksamt att veva ner persiennerna, men samtidigt en nödvändighet för att bli färdig med det arbete som återstår innan jag lämnar mitt fyra månader långa utbyte. Jag kom hit första dagen i mars och fick ett uppdrag att undersöka stadens kompetensförsörjning i framtiden. En spännande uppgift som har inneburit många samtal med det lokala näringslivet, djupdykningar i det prognoser som Arbetsförmedlingen och Region Skåne har gjort, och även ett och annat samtal med analytiker på andra myndigheter som arbetar med frågan. Att undersöka vilka förutsättningar Helsingborg har i att lyckas möta den allt större efterfrågan på utbildad arbetskraft i framtiden har också varit en intressant arbetsuppgift i förhållande till det projektarbete som vi traineer arbetar med tillsammans. Genom klassrumsbesök i Helsingborg, såväl som i de andra nordvästskånska kommunerna har vi undersökt högstadieungdomars syn på framtiden och det kommande arbetslivet. Projektet som vi traineer arbetat med har många gånger hjälpt mig i mitt utredningsarbete i Helsingborg, och det har varit stimulerande att känna hur olika processer och arbeten kan korsbefrukta varandra. Nu i eftermiddag har jag avstämningsmöte med projektgruppen för kompetensförsörjning, och därefter har jag en veckas tid till att avsluta arbetet, städa skrivbordet, och lämna tillbaka telefonen och nyckeln som jag haft till låns. Utbytet har varit ett värdefullt tillfälle att få insyn i en helt annan verksamhet och en annan arbetsplats. Jag tar också med mig en positiv erfarenhet av att arbeta med arbetskraftsfrågor med fokus på näringsliv, akademi och offentlig sektor.

För första gången på länge kommer jag om en veckas tid ha betald sommarsemester under några väl valda veckor i juli och augusti som jag själv har utsett. Semester blir ett tydligt avstamp från studentlivet in i arbetslivet, från sommarjobb under de soligaste veckorna när ordinarie personal vill vara lediga, till en noga planerad sommarsemester under utvalda veckor. Jag ska bada så mycket så att håret inte hinner torka förrän det är dags att återgå till jobbet igen!

Precis innan jag inledde mitt traineeutbyte här i Helsingborg fick jag ett erbjudande från barn- och utbildningsförvaltningen i Ängelholm där jag har min traineeanställning. Jag blev tillfrågad att börja arbeta som organisationsutvecklare på förvaltningen, en tillsvidareanställning med start efter sommarsemestern. Ett erbjudande jag med stor glädje tackade ja till och förväntansfullt ser fram emot. Det känns otroligt roligt och inspirerande att gå på semester och veta att ett häftigt uppdrag väntar på mig när jag kommer tillbaka. Om en månad är jag där! Jag kommer också ha förmånen att starta min nya tjänst inom ramen för traineeprogrammet under hösten, och på så vis få jag fortsätta och utvecklas genom alla de utbildningar och spännande inslag som traineeprogrammet erbjuder.

Så ser det ut just nu, en dag, en vecka, och en månad framåt i tiden. När vi ses igenom till hösten så kan vi säkert säga hur årets midsommarväder blev. Och jag kan skriva inlägg här på bloggen om hur jag upplever min nya tjänst i Ängelholm.

Jag önskar er alla en glad midsommar!

foto: Anna Olsson

// Elin, traineeprogrammet Skåne Nordväst