Jahapp! Då har jag lämnat traineelivet bakom mig. Inga mer rosenkantade uppdrag och översnälla handledare, nu stundar piskornas och utskällningarnas tid istället…

Eller va? Nej. Oj. Så var det visst inte! Idag känns det faktiskt mest som om jag börjat på min femte traineeperiod. Jag kommer gå parallellt med en kollega ett tag för att lära mig vad en tjänsteansvarig gör, för att sedan ta över ansvaret för vår Microsoft Lync-tjänst (tänk Skype). Så “traineeperiod fem” kommer vara en gradvis övergång till att bli “medarbetare”, mest troligt kommer jag inte märka när det skiftar över. Detta innebär ju också att det inte är så farligt att sluta vara trainee. Jag jobbar ju på samma företag, med bekanta människor, och får göra samma roliga saker, kryddat med lite ansvar. Det är nog, som mitt mantra börjar bli, väldigt mycket upp till mig hur detta slutar. Kul!

Vad gör en tjänsteansvarig på Scania IT? Hittills har jag luskat ut två huvuduppgifter ur ett stort moln med buzzwords och fikaprat:

  • Ekonomiansvar för tjänsten: Budgetera, planera, prognosticera, prissätta och så vidare
  • Marknadsansvar för tjänsten: Snacka, sälja, paketera, marknadsföra, rekommendera, utveckla, tipsa, ja ni fattar

Tekniskt ansvar har jag inte. Det sköter våra duktiga tekniker om. Mer om detaljerna i mitt jobb i ett senare inlägg när jag fått lite bättre grepp!  

Varför var det bra för mig att gå traineeprogrammet, om jag jobbar som tjänsteansvarig? Det tar vi nästa gång, för det är en jävla massa 😉