Jag har för vana att hamna där det verkligen händer och likaså denna gång när jag tar klivet in i Scanias förunderliga värld.

En snabb sammanfattning av min väg till Scania följer här. År 2006 slängde jag min kappsäck över axeln och lämnade mitt lärarvikariat i Hallstahammar för att bege mig till östergötlands pärla Linköping. Tiden gick snabbare än någonsin och de fem åren på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi var snabbt förbi. Det avslutande halvåret, det vill säga våren 2011, spenderade jag i den pittoriska sjöidyllen Braås (3 mil från Växjö), där jag fokuserade på gaffeltruckarnas vara eller icke vara på Volvo CE:s dumperfabrik. Ett mycket lärorikt exjobb som också gav mig mycket kunskap om hur en monteringsfabrik fungerar.

Denna kunskap har jag stor nytta av idag när jag nu gör min första praktikperiod på lastbilsmonteringens sista avsnitt på chassiefabriken i Södertälje. Anledningen till att det är här det händer, förutom att jag har upp över öronen med intressanta arbetsuppgifter att ta tag i, är att det är här lastbilen föds och vi startar den för första gången. Jag har ofta hört barnmorskor säga att de är så lyckligt lottade som får vara med när ett nytt liv tar sin början. Nu förstår jag på riktigt vad dom menar.

/Markus Wernberg