Hej alla bloggläsare,

Som ny på traineebloggen vill jag börja med att presentera mig själv. Jag heter Sandra Berg, är 25 (snart 26!) år och kommer ursprungligen från Sveriges ko-tätaste kommun Falköping. Efter att ha blivit utskälld av min NO-lärare på högstadiet för att jag sökte samhällsvetenskapligt program på gymnasiet blev det till slut naturvetenskapligt istället och min resa mot teknikens värld startade. Efter gymnasiet började jag läsa Industriell Ekonomi på Chalmers med avslutande masters program inom Supply Chain Management. Nu har jag dock nått det beryktade arbetslivet och ska äntligen få omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken. I mitt bloggande ska jag beskriva hur det är att vara i ”verkligheten”, hur det är att vara trainee hos en stor fordonstillverkare och hur det är att arbeta utomlands (vilket jag kommer att göra april – juli).

Precis som min kollega Markus Nikkinen är jag anställd av en specifik funktion på Scania. Jag är inköpstrainee och kommer efter avslutat traineeprogram att arbeta med produktions- eller projektinköp för artiklar till drivlina (motor, växellåda, axlar, etc.). Många undrar varför jag vill jobba med just inköp. Mitt intresse för inköp väcktes på ett inköpsjobb jag lyckades få min andra sommar under Chalmerstiden. Jag insåg då att en inköpare måste ha kunskap om väldigt många delar av ett företag och dess medspelare i leverantörskedjan. Inköp kräver tekniska kunskaper inom både produkt och tillverkningsteknik för att förstå leverantörerna men även den egna produktionen. Det kräver också affärssinne och att du ska vara bra på att bygga relationer. Detta passar mig väldigt bra eftersom jag är nyfiken och alltid vill lära mer, jag kommer aldrig att kunna bli fullärd som inköpare… Den breda kunskapsbasen är också något jag tagit fasta på i mitt traineeprogram, under mitt traineeår ska jag göra praktik inom produktion, R&D samt marknad.

I eftermiddag ska jag på ett informationsmöte inför utlandspraktiken. Det ska bli jättespännande att få höra vad som gäller när man arbetar utomlands, istället för CSN får man både lön och traktamente. Dessutom ingår lägenhet och bil. Ska med glädje berätta mer om min vår i Prag i kommande inlägg!