Hello world!

I detta första inlägg ska jag snabbt sammanfatta min bakgrund, och sen ska jag försöka svara på två stora frågor jag hade innan jag började på traineeprogrammet: Vad är en trainee och Vad gör en trainee? Syftet är att avmystifiera begreppet och förklara vad det faktiskt innebär. Jag tror det är bra för dig som vill söka till ett traineeprogram att få en annorlunda förklaring. Kollegor, familj och andra bekanta kanske också har nytta av detta inlägg. Men först lite om mig. 

Namn: Markus Nikkinen

Ålder: snart 27 år

Kommer från: Kiruna, Lappland. Alltså inte norrland, då det från norrländska Gävle fortfarande är 100 mil kvar innan du kommer till Kiruna. Lappland är Norrland upphöjt i två ungefär.  

Högskola: Civilingenjör Industriell Ekonomi – Internationell/Spanska. Inriktad på datateknik, projektledning och strategi.

Utlandserfarenhet: 1 år på Universidad Tecnicá Federico Santa Maria i Valparaiso, Chile.

Språk: Svenska, Engelska, Spanska, Finska.

Jag sökte Scanias traineeprogram förra våren, samtidigt som jag skrev mitt examensarbete. För er som inte minns så var det rätt tuffa tider på arbetsmarknaden för nyexade i början av 2010, så jag räknade inte med att få jobb särskilt snabbt, och definitivt inte innan examen. Aldrig har det varit så roligt att ha fel! Halva traineeprogrammet har snart passerat, och det känns som världens mest naturliga grej att just jag är trainee. Det går verkligen snabbt att anpassa sig till något som är så kul och givande. Till frågorna.

Vad är en trainee?  Svaret är faktiskt inte självklart. Det finns många tolkningar, och eftersom vi i Sverige använder ett engelskt ord, som egentligen betyder något annat än det vi menar (i engelskan menas i regel praktikant eller motsvarande), så har jag ännu svårare att försöka förklara för oinvigda vad jag gör. ”Jaha, du har en provanställning?” eller ”Varför sökte du inte ett riktigt jobb?” Trainee. Traineer har en särställning. Det är hög konkurrens om platserna, och företaget satsar mycket på oss. Att ha genomgått ett traineeprogram innebär väldigt goda förutsättningar för en bra karriär – sen måste du förstås jobba också!

Vad gör en trainee? Livet som trainee är tudelat: jag jobbar och jag utbildar mig. Enkelt, eller hur? I ordet ”jobbar” ryms mycket. På min förra period gjorde jag en lång utredning kring IT-infrastruktur samt ett business case på en teknik vi eventuellt skulle ta in. För tillfället sitter jag på Scania R&D och jobbar med agil .NET-utveckling.

Jag utbildar mig hela tiden. Dels har jag gått flera formella kurser, i allt från projektstyrning till LEAN production till styrsystem, dels lär jag mig dagligen av alla duktiga kollegor. (Jag kommer tillbaka till utbildning mer djupgående i ett senare inlägg.) Kollegor ja, mycket av traineeåret handlar om att lära känna människor och lära av dem, för att på så sätt förstå företaget och skaffa mig någon form av helhetsbild. Ofta sägs det att just kontaktnät är det bästa med traineeprogram, och jag tyckte först att det var lite av en klyscha. Som med många andra klyschor visade sig även denna vara sann, och jag har redan fått användning av de kontakter jag fått under traineeprogrammet. De har varit till nytta både i mitt eget arbete såväl som när jag hjälpt kollegor att hitta rätt person att prata med. Vad gör en trainee? Skaffar sig ett slags arbetslivserfarenhet är nog mitt svar. I kvadrat!

Det får bli allt för denna gång. Framöver tänker jag fortsätta klä av traineebegreppet, men även försöka vara personlig så att du som läsare orkar komma tillbaka.

Du får gärna kommentera eller fråga mig om något, jag är rätt öppen och trevlig 🙂