”Jag är konsult” – men vad betyder det egentligen? Som konsult betyder det att man hjälper ett annat företag som saknar en specifik kompetens, inom exempelvis strategi, ekonomi eller IT. Yrket är inte lika lätt att förstå för en utomstående som att säga att man är lärare, till exempel. Konsultyrket är lite hemligt, vi kan inte prata öppet om vad vi faktiskt gör utan lindar in det i beskrivande ord så det blir någorlunda förståeligt. Min mamma förstår fortfarande inte riktigt vad jag gör – hjälper företag att bli bättre, effektivare, spara pengar, tjäna mer eller likande. Mer ingående än så blir det inte.

Hon har även hakat upp sig på att jag jobbar med IT, eftersom Connecta är ett IT- och managementkonsultföretag. Hon är inte den enda som fastnar vid det, då det är ett begrepp som är mer förankrat och känt än bara konsult – eller det ännu fluffigare managementkonsult. För vad är det egentligen? Visst, jag har jobbat med IT-relaterade uppdrag men jag sitter inte och kodar, snackar Java eller SQL hela dagarna. Jag har dock förståelse för IT, vilket underlättar då jag ska jobba med de förändringar kring kommunikation, arbetssätt, processer och beteenden som inträffar i och med exempelvis en systemutveckling eller IT-omorganisering. Och det faller in mer i linje med att realisera strategier, vilket är managementrelaterade frågor. Det är just där jag stävar att bli en vass konsult, där förändring sker.

Så om någon undrar vad jag jobbar med nu, så svarar jag att jag är en förändringskonsult. Och om du vill veta mer om det så kolla upp Connecta. Detta är något som jag kommer återkomma till, då det är ett karriärsval jag i denna stund utvecklar i rikting mot mer förändringsledning för att realisera strategier.

Vi hörs!

Emma