Hej kära läsare, Philip och Maria här! Skönt att få sätta sig ned och skriva av sig lite, vi GKN traineer var i mars nämligen ute på vift i England på en av våra så kallade aktivitetsveckor! I vårt traineeprogram har vi fem aktivitetsveckor, utspridda under ett år, där vi får möjligheten att nätverka och lära känna vårt företag och industrin bättre.

Denna aktivitetsvecka startade med ett gäng stiliga och välklädda GKN traineer som strosar utstrålandes i Piccadilly runt centrala London med stunder av till synes slow-motion, runt varje hörn vi går förbi, för varje trottoar vi passerar och för varje blick vi möter (om vi nu tänker oss en riktigt bra Dressman reklam). Slutligen anlände vi på ICON infrastructures, ett investmentbolag, och fick sätta oss ner med Rishi Pabari som är Head of Investor Relations. Hela besöket fylldes med rader av frågor utan dess like. Det var oerhört intressant att få ta ett steg ut ifrån att vara en ingenjör inom ett större företag och få ta del av ett översiktligt perspektiv med ICON som köper, utvecklar och säljer infrastrukturbolag.


Under tisdagen, fick vi en chans att ytterligare se in i verksamheten för GKN Aerospace och besökte två av våra GKN siter i England; Western Approach samt Filton. WA tillverkar framförallt större delar av kompositstrukturer, främst för Airbus A350, men även för andra militära projekt som A400M. GKN Filton tar sedan hand om dessa strukturer bl.a. som sedan bygger ihop hela flygplansvingar. Samtidigt under besöket fick vi även träffa våra andra kära Englands-traineer och nätverka med dem! I Filton fick vi även en rundtur i deras AM center.

Jag passar även på att dela med mig två av favoritbilderna för att sprida glädjen från vår resa! /Philip

 
Tjena alla, Maria här och jag tänkte ta vid där Philip slutade, när onsdags morgonens första ljus nådde horisonten i huvudkontoret i Redditch utanför Birmingham. Där hade vi speed-dateing liknande möten, 1h styck, med några ledare i organisationen. Vi fick lära oss om allt från Industry 4.0, Formula E-student, Intellectual Property till Corporate Audits och Business Improvements. Minst sagt en fullspäckad dag men gav oss ännu bättre inblick till alla sort olika jobb man kan ha här på GKN!

Torsdagen inleddes hos Airbus där tre av deras 40 (!) traineer visade oss runt. Vi började i vanlig ordning med en företagspresentation och sedan fick vi se monteringen av vingarna till A400M som är ett militärflygplan, ”samma” spars som vi sett tillverkningen av på Western Approach. Vi fick även se vingtillverkningen och landningsställs testning. På eftermiddagen begav vi oss till NCC, National Composite Center, där några av GKNs brittiska traineer jobbar. Det var likt vårt PTC där flera olika företag driver utveckling tillsammans med högskolan. Kompositutveckling och -tillverkning är väldigt stort i Bristolområdet och av de två dagarna vi spenderade där fick vi vara med i hela kedjan på ett eller annat sätt, från utveckling till tillverkning och sist se de färdiga detaljerna sättas ihop till slutprodukt.

Aktivitetsveckan avslutades på gräddhyllan i London på ledningens kontor i Pall Mall. Där fick vi möjligheten att träffa den två i GKN Aerospaces ledningsgrupp, Ross Dunn Senior VP Engineering, Technology & Quality och Anna Keeling som är Senior VP Commersial i GKN Aerospace, och den enda kvinnan i Aerospace ledningsgrupp… Snacka om att kunna inspirera, hon tog oss med på hennes karriärsresa och hennes tankar om val, möjligheter och utmaningar som uppstått längs vägen.


Summa summarum lyckades vi klämma in sju företag på fem dagar och otroligt mycket roliga minnen. Vi får verkligen chansen att lära känns så många delar av både vårt eget företag men även delar av vår industri. En möjlighet till snabb personlig utveckling som jag tror vi alla är väldigt tacksamma för. Nu sitter vi redan och planerar vår nästa resa… hörde jag att våren i Italien är vacker?
/Maria