Vecka 44 var kort men en av de mest tillfredsställande veckorna i vår praktikperiod. Vi hade den bästa tiden med våra instruktörer Kenneth, Hans-Jörgen och Philip.

Vår vecka började med introduktion till en strategigrupp på IT-avdelningen som kallas “mjukvarugruppen”. Mjukvarugruppens uppdrag är att upprätthålla och förädla Jordbruksverkets utvecklingsplattform (JUP) och dess applikationer med fokus på kvalitet och förvaltningsbarhet. Vi hade en interaktiv och rolig övning på vår introduktion till mjukvarugruppen där vi tog sex olika roller som mötesordförande, stab, verktyg, plattform, tekniker, språk och ramverk. Syftet var att emulera hur ett möte kan se ut när man sitter i mjukvarugruppen. Personligen tycker jag att det här är ett utmärkt koncept, eftersom det är väldigt viktigt att lyssna på andra i gruppen innan man fattar beslut om stab, verktyg, plattform, tekniker, språk och ramverk.

På tisdag och onsdag hade vi lektioner med Hans-Jörgen och Philip. Hans-Jörgen visade oss bygg- och driftsättningsprocessen för JUP med “Apache Maven”, kodanalys med “SonarQube” och hantering av gemensamma kodbibliotek  med “Nexus Sonatype”. Vi hade en lektion på kontinuerliga byggen/tester med Philip. Han visade oss hur vi använder Jenkins för att bygga / kompilera kod, köra enhetstester och distribuera till produktionsmiljön. På onsdag hade vi en lektion på versionshanteringssystemet GIT och i slutet av lektionen hade vi en kort introduktion till “Docker Container” som används i produktionsmiljö.

Sammanfattningsvis kan man säga att veckans aktiviteter har lärt oss och låtit oss öva med flera verktyg som används allmänt för utveckling, integration och driftsättning. Vi hade kul, uttryckte våra tankar och ställde många frågor till våra instruktörer.

All eyes on the goal