Hej alla glada!

Ännu en vecka på Jordbruksverket har passerat och veckans tema har varit programmering i Java! Bara för att förtydliga: vi traineer har alla en bakgrund inom mjukvaruutveckling, och när trainee-programmet är avslutat är tanken att vi ska utveckla mjukvara här på Jordbruksverket. Med det sagt förstår ni nog att vi har sett fram emot denna vecka något oerhört. Så hur har den varit? Jätterolig! Två engagerade och mycket hjälpsamma kursledare har vi fått, Eva och Marcus, och de kokar ihop alla möjliga uppgifter åt oss. Eva och Marcus sitter på mycket erfarenhet och de delar gärna med sig av vad de vet. För någon som kommer direkt från Universitet är det väldigt skönt att kunna bolla frågor och koncept med någon som jobbar dagligen med programmering (och Java), och kan ge relevanta svar till noviser. Det kunde jag sakna ibland inom den akademiska världen.

Under veckan har vi delats in i tre grupper, två i varje grupp. Varje grupp implementerar funktionalitet i ett enkelt ordersystem. Varje dag på morgonen och runt lunch har Eva och Marcus kommit med nya saker som ska programmeras in i systemet, så utmaningen har legat i att hålla koden snygg och strukturerad. Mitt i veckan bestämdes det även att grupperna skulle byta kod sinsemellan, så det har gällt att hålla en hög kvalité, så att man inte lämnar ifrån sig något oläsbart.

Det här upplägget är uppskattat och väldigt lärorikt, man påminns skarpt om att koden man skriver är ett hantverk som bör utformas på ett tydligt och professionellt sätt. Inte bara för din egen skull, utan också för många andras. Så fort man slarvar kan det straffa sig i ett senare skede, så det gäller att hålla fingrarna i styr och tänka innan man kodar. Det är en stor utmaning, men när det görs på rätt sätt kan programmering vara något av det roligaste man kan syssla med. Tycker jag.

 

 

 

 

 

 

Nästa vecka blir det mer Java, men det verkar som om utvecklingen rör sig mer mot serverrelaterade Maven, om man ska följa brödsmulorna som Eva och Marcus har släppt lite här och var. Det ser vi fram emot. Denna veckan har varit toppen, så förhoppningsvis blir nästa vecka det med!