Glass med kollegorna efter jobbet

Glass med kollegorna efter jobbet

Sommaren har kommit till Wien (i alla fall för mig, islänningen som inte är så van vid +20 grader på sommaren), det kommer vara svårt att åka från +20 – graderna tillbaka till Sverige. Men det är ju alltid skönt att komma hem – borta är bra, men hemma är bäst!

 

I dag är det min sista dag på Corporate Operation Support (COS) i Wien. De sista 6 veckorna har varit väldigt lärorika. Jag har både lärt känna en ny avdelning och se hur olika arbetssätten kan vara mellan Wien och Stockholm. Som mina kollegor har nämnt tidigare, kan det vara ganska stor skillnad, speciellt tycker jag att den ligger i kommunikationen. I Stockholm känns det som man har mycket möten och öppna kontorslandskap, här sitter man mest vid sin dator och arbetar bakom stängda dörrar, men man delar i alla fall kontor med 2-3 personer, vilket är ganska skönt. Jag har delat kontor med två tjejer från COS och sen är det två chefer som sitter på var sin sida av oss, så det är ganska mycket flöde av folk in och ut ur vårt kontor.

Hofburg

Hofburg

Jag har fått jobba på ett ganska spännande projekt och ett litet sidoprojekt. Men tack och lov är de rapporter jag läser och ska skriva på engelska! Jag har i för sig behövt läsa lite SOPar på franska och tyska, där hjälpte google translate ganska mycket, men det gick.  Projekten är ganska utmanande, och jag har fått gå tillbaka till det jag lärde mig om statistik och Excel på universitetet, vilket inte låg så färskt i hjärnan eftersom det var en av kurserna man läste år 1. Har även fått bläddra igenom en tysk matematikbok för att kunna räkna vidare med den data jag hade.

Promenaden till tunnelbanan på väg till jobbet

Promenaden till tunnelbanan på väg till jobbet

En vanlig dag på jobbet börjar med en ganska lång pendling, de håller på att bygga en tunnelbana som går från stadens centrum och ut till Octapharma (som ligger ganska långt från innerstaden), men den är inte färdig än så nu får man ta tunnelbanan från stan ut till sista hållplatsen, där tar man en spårvagn och sen tar man en buss sista biten. Det går faktiskt okej om man har en bra bok eller musik på vägen. Sen tillbringar man det mesta av dagen till att lösa projekt. Min grupp äter alltid lunch tillsammans vilket jag tycker är skönt, och de brukar gå till matsalen tidigare än de andra grupperna, vilket är bra för mig som är van vid svenska lunchtider.

Här i Wien är det ett ganska stort nätverk av trainees, både från andra ”generationer” och från min egen, så tiden här har jag också utnyttjat ganska mycket till att nätverka med mina trainee-kollegor, ge och få tips, höra deras åsikter om programmet och olika avdelningar de har varit på, höra och dela upplevelser, osv.

halldis4

Påskmarknad

 

Under tiden här fick jag också gå in i produktionen eftersom mitt projekt berörde en produkt som inte tillverkas i Stockholm. Eftersom jag redan var inne, fick jag en extra rundvandring runt bas- och finfraktioneringsavdelningarna. Det var ganska intressant att se och jämföra med produktionen i Stockholm eftersom jag har redan spenderat några månader där.

Förutom jobbet har jag hunnit se en del av Wien, som är en underbar stad och jag kan tänka mig komma tillbaka någon gång.

Hälsningar Halldis