Något jag kommer sakna efter att traineeprogrammet är slut är hur ingen dag är den andra lik. Det känns lite avlägset att få en fast arbetsplats med fasta uppgifter som jag ska jobba med i månader och till och med år, även om det känns lite skönt att snart få ett fast skrivbord, kollegor och rutiner. Från att ha varit på teknikavdelningen i sex veckor med mycket projektmöten men också en del praktiska moment i form av reparationer och kalibreringar så gick jag vidare till Finansavdelningen i en vecka där det blev mer av trendning i Excel och SAP. Högt och lågt, svårt eller lätt, det händer i alla fall alltid nya saker som trainee.

Det är ju lite extra kul att få vara på de avdelningar som jag troligtvis inte kommer hamna på sedan på grund av min utbildningsbakgrund. Mycket för att jag ofta har väldigt dålig koll på vad de faktiskt gör, så man lär sig alltid mycket nya saker och får antingen sina fördomar bekräftade eller krossade. Och om vi tar finans som ett exempel så tror ju jag att det är en typisk sådan avdelning som fler skulle ha nytta av att veta lite mer om vad de gör. För oavsett vilken annan avdelning man jobbar på så kommer man komma i kontakt med fakturor, investeringar och budget, till exempel.

Ibland kan det dock vara svårare att känna att man bidrar till avdelningen när man är på en av dessa avdelningar, som dels är kortare och som man inte har rätt utbildning för. Men nu på finans så hade de lyckats plocka fram flera mindre projekt som inte krävde någon djupare kunskap i ekonomi. Däremot krävde de en del kunskap i Excel. Med gemensamma ansträngningar lyckades jag och min traineekollega Emil som också var på finans lösa dessa uppgifter på ett bra sätt. Men om det är något jag önskar att jag hade kunnat bättre så är det ju just Excel. Så finns det någon lämplig kvällskurs eller kanske sommarkurs i Excel är det ett tips att gå den. Det är också en sådan sak som man oavsett var man jobbar säkert kommer komma i kontakt med, och är man lite duktig på det kan man spara sig själv och andra massor med tid.

Hoppas alla får en fin vecka!

/Hanna