Så, då har jag spenderat min första vecka i Heidelberg. Tyskland välkomnade mig med två plusgrader, snöblandat regn och tunga moln som nästan helt döljer bergen som omringar staden. Trots det trista vädret har jag fått ett bra första intryck av Heidelberg; julmarknadssäsongen har precis dragit igång, juldekorationer fyller alla skyltfönster och det ligger en doft av glühwein över hela gamla stan. Eftersom det inte är en så stor stad med tyska mått mätt (ca 146 000 invånare) har jag hittat en lägenhet med 5 minuters promenadavstånd till gamla stan och 20 minuters promenad till jobbet, riktigt bra!

heidelberg market

Bild från julmarknaden i Heidelberg

I Heidelberg ligger Octapharma Biopharmaceuticals, vilket är en av våra siter för forskning och utveckling, Här kommer jag spendera sex veckor totalt, vilket är en av mina absolut längsta placeringar under programmet. Det är en väldigt ny site så allt är väldigt nytt och fräscht, vilket ger en härligt ljus och trevlig arbetsmiljö, något man kanske inte alltid förknippar med forskningslabb.

Jag ska försöka förklara lite vad vi gör här utan att det blir allt för bioteknik-nördigt, vi får se om jag lyckas. I alla fall så har vi två typer av produkter på Octapharma, den ena består av proteiner vi renar fram från human plasma som kommer från plasmadonationer från plasmacenter runt om i världen. Den andra typen, där vi bara har en kommersiell produkt på marknaden än så länge, är proteiner vi odlar och renar fram från en human cellinje. Det är den här senaste tekniken vi forskar på i Heidelberg: att ta den gen som kodar för det protein vi är intresserade av, flytta in den i vår humana cell och få odlingen av dessa celler att fungera på labbnivå, så att det senare kan skalas upp till pilotnivå och kommersiell produktion. Det här är så häftigt att jag skulle kunna prata om det hela dagen, men jag rekommenderar i stället att söka på youtube efter filmer på temat om man vill veta mer, till exempel den här: https://www.youtube.com/watch?v=b9Lm2TUDN2M

Så under de närmaste veckorna kommer jag vara en del av den grupp som sysslar med cellodling och kloning, vilket känns fantastiskt kul eftersom det är precis det jag har läst under min utbildning. Visst, under andra delar av programmet har jag känt att jag har en fördel av att ha en bioteknisk bakgrund då jag har vokabulären för att prata om och den kunskap som krävs för att förstå våra produkter, men nu i Heidelberg kommer alla moment från kurslabbarna tillbaka. Så även om jag alltid sagt att jag inte vill jobba med forskning framöver så ska det bli riktigt kul att se hur mycket av vad jag lärt mig under fem års studier som fastnat.

Trevlig helg!

Hanna

heidelberg castle

Bild på Heidelbergs slott från ett besök då vädret var betydligt bättre än det har varit den senaste veckan.

heidelbergny

Floden Neckar rinner genom Heidelberg och delar staden i två delar.